"Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна с ясни и категорични позиции." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Пазарджик, след като ИБ на БСП проведе редовното си седмично заседание в града.

Нинова подчерта, че няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси. "Нито по спора с Гърция и Кипърския въпрос, нито по отношение на присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаване на визите за турските граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък и конкретни решения, по които да бъдем информирани", каза още Нинова.

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Във Варна се събраха Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган

"Разбираме, че е поставен въпросът за предизвикателството - душевни граници до Кърджали - на четири очи, но не разбрахме, какъв е отговорът. Има ли категоричен отговор и оценено ли е това изявление като неприемливо, провокативно и като провокация за националния суверенитет и интерес и на България", пита Корнелия Нинова.

Тя поясни, че не приема позицията за България като домакин на среща между две страни, тъй като ние сме в ЕС и Борисов не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава.

Борисов и Туск обсъждат важността на отношенията между Турция, ЕС и България

Борисов и Туск обсъждат важността на отношенията между Турция, ЕС и България

България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел

Въпросът за тракийските бежанци не е въпрос само на двустранни отношения. Корнелия Нинова припомни, че през 2008 година ЕС приема резолюция, в която се казва, че Европа се ангажира този въпрос да бъде уреден двустранно между България и Турция.

Според нея в тази среща няма нищо изключително, а тя е продължение на досегашния диалог между Турция и ЕС по нерешени и спорни въпроси. Лидерът на БСП припомни, че в последните 3 години са проведени 12 срещи между Европа и Турция на различни равнища.
Нинова увери, че БСП ще продължава да поставя въпросите за българския национален интерес.

Радев ще постави въпроса за тракийските бежанци пред Ердоган

Радев ще постави въпроса за тракийските бежанци пред Ердоган

Това няма да стане днес във Варна, а на среща в рамките на НАТО

Във връзка с изнесеното заседание Корнелия Нинова обясни, че от БСП искат АДФИ и Сметната палата да проверят как се правят обществените поръчки в града. Категорично се противопоставяме на практиката, при която се правят обществени поръчки с по един участник, като по този начин няма конкуренция и се гарантира спечелването им от една фирма", каза лидерът на БСП.

Паралелната държава, задкулисието и управлението на далаверата е обхванало не само централното равнище в държавата, а и областните и местните власти, според социалистите, които са категорични, че в борбата с тях "няма наши и ваши". Това се отнася и за Пазарджик, който бил ярък пример за задкулисие и паралелна държава. Корнелия Нинова прикани включително да се проверят обществени поръчки и гласувания в Общинския съвет в града, които са подкрепени от съветници от БСП.