Нито един от текстовете на първо четене в проекта за промени в Конституцията няма да остане същият. Част от предложенията за промени в Основния закон са от компетентността на Велико Народно събрание и те ще бъдат обявени за противоконституционни в Конституционния съд. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БТВ.

Нинова обясни, че БСП са поканили видни конституционалисти, които да кажат как трябва да се промени Конституцията. Правителството няма капацитет да променя Основния закон на държавата, целта е да се овладее съдебната система и прокуратурата, да се овладеят регулаторите и "да направят още по-голяма беля", разкритикува Корнелия Нинова.

Бюджет 2024

Тя не вижда постигната нито една от целите, обявени от сглобката - България не е нито в Шенген, нито в Еврозоната, нито е направена съдебната реформа, която се свежда само до смяна на главния прокурор. БСП няма да подкрепи изцяло бюджета на правителството, а ще предложи свой алтернативен бюджет между първо и второ четене с безплатни лекарства, болниците да не са търговски дружества, безплатно образование и др. Нинова уточни, че ще подкрепи само добрите предложения на правителството и в частност предложенията на финансовия министър Асен Василев в Бюджет 2024 за доходите и заплатите.

"Лукойл"

За продажбата на "Лукойл" и дерогацията на руски петрол, Нинова заяви, че не знае какво се случва, но скандалът е кой ще го вземе. Има спорове за преразпределяне на власт, позиции и пари, посочи тя. В желанието си да накажат Русия правителството въведе и такса за пренос на руски газ. "Булгартрансгаз" натрупа загуба от над 200 млн. лв., Русия няма да ни плати дължимите ни 2 млрд. лв. Таксата за пренос на руски газ се оказа антибългарска, изтъкна Нинова.

Шенген

Нинова определи като подигравка, трохи и унизително за България предложението на Австрия за приемането ни във "въздушен Шенген". Трябва да разберат, че не сме втора ръка хора, настоя лидерът на БСП и настоя правителството да не подава на предложенията на австрийското правителството, защото би било национално предателство.