Д-р Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", се явява на предстоящите избори и като кандидат за президент. Номиниран за вицепрезинет е адвокат Елена Гунчева. В разгара на кампанията ви предлагаме разговор за целите, с които той влиза в надпреварата за Дондуков 2.

С каква цел се впускате в надпреварата за Дондуков 2?

Моята цел е България - суверенна, независима и просперираща! Тиражира се мнението, че Президентът има чисто представителни функции, но видяхме, че не е точно така. В последните шест месеца страната ни се управлява от служебно правителство, назначено от президента Радев, и реално цялата власт е съсредоточена в неговите ръце. От друга страна за огромно съжаление все повече се вижда чуждото влияние в президентската институция и в служебния кабинет.

Преди няколко дни ние от Възраждане разпространихме видео от заседание на Конгреса на САЩ, където забелязахме скандален запис на разговор между конгресмен от Ню Йорк - Клаудия Тени (Claudia Tenney), която задава въпрос на Габриел Ескобар (Gabriel Escobar) - държавен секретар по външните работи за Европа и Евразия.

От записа на разговора между тях разбираме, че САЩ осъществяват поредното си грубо вмешателство във вътрешните работи на България. От изказванията във видеото, в което се коментират взаимоотношенията между България и Македония, става ясно, че американският посланик у нас Херо Мустафа работи много тясно с европейските си партньори на място. Това означава, че тя вероятно води разговори с българското правителство по Македонския въпрос. По-късно във видеото се споменава, че влизането на Албания и Македония в Европейския съюз е от стратегическо значение за САЩ. (Видеото е публикувано на сайта на "Възраждане", за да може всеки български гражданин да се запознае с него). За всеки критично мислещ българин е ясно, че България е поставена под зависимости и това ни се показва ежедневно по всевъзможни начини. Посещенията на чужди посланици по нашите институции вече не е прецедент, а практика. Стигнахме до там, че ходят на посещение и в службите ни за сигурност. Нашият суверенитет е продаван на парче от всички управлявали страната ни последните 30 години. Заради това се кандидатирам за президент, защото не съм съгласен с настоящето, защото аз и съмишлениците ми искаме България да е независима и суверенна държава. За да бъде такава е необходимо да има независим президент и независими институции. Ние от "Възраждане" сме наясно, че на 14 ноември не сме изправени просто пред поредните избори, а се изправяме в битка. Битка за бъдещето на страната ни. В тази битка аз трябваше да заема своето място. Като председател на нашата организация трябваше да изпълня задачата, която ми беше поставена от организационния съвет на "Възраждане", а именно: да бъда кандидатът за президент и да представлявам нашите идеи, да споделя нашите виждания за бъдещето на България на най-високото място, където е възможно в този конкретен случай - на дебатите за избор на държавен глава. За съжаление виждаме, че настоящият президент и много от кандидатите не присъстват на тези дебати, което не говори добре, защото, както казахме, функцията на президента е представителна, такива трябваше да са и дебатите.

Има ли нещо, което е добре да се промени на "Дондуков" 2?

България има нужда от независим президент, а не от зависим резидент - това е основното, което трябва да се промени. Необходимо е да постигнем възстановяването на българската независимост, възраждането на българската държавност, отхвърлянето на срамния и изключително унизителен за нас васалитет на САЩ, възстановяване на българската икономическа мощ, възстановяването на българската индустриална мощ, възстановяването на българската отбранителна мощ, запазването на българската култура, възстановяването на българското образование и така нататък. Ето защо ние предлагаме на българските избиратели моята кандидатура за президент, за да им дадем възможност да изберат между зависимостта и независимостта на страната ни.

Очаквате ли честен вот?

Ние от "Възраждане" смятаме, че трябва да има проверка на вота като се преброяват хартиените отрязъци. Вярвам, че частният вот ще гарантира представителството на българския народ в лицето на "Възраждане" в парламента. Веднага щом българите дадат доверието си на "Възраждане" и ние се превърнем в политически фактор в Народното събрание и Президентството, българският народ ще може свободно да се придвижва, да се обучава и да се труди, а бизнесът ще бъде оставен да работи и да се развива свободно. Ще се разделим със "зеления сертификат" и с всички ограничения, за да можем заедно да превърнем родината си в най-доброто място за живот, работа и отглеждане на деца за всички българи.

На българите им е дадена възможност да избират!

Време ни е за Възраждане!

"Възраждане" е с номер 5 в бюлетината!