Приоритет номер едно за третата политическа сила в 49-ото Народно събрание "Възраждане" е приемането на държавен бюджет. Той следва да е балансиран, но не трябва на всяка цена да се целим към таван на дефицита от 3%, което е основен критерий за влизане в еврозоната.

Това заяви след консултациите на партията му в президентството председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Говорихме за това какви закони да бъдат приети. Казахме, че за нас най-важният приоритет в момента е приемането на държавния бюджет. Най-късият срок, в който може да се развърти парламентарната рулетка, е 4-5 седмици, което съвпада с времето за приемане на бюджет, така че проблем няма. Дали президентът ще бави мандатите или не, не е проблем. Стига да има политическа воля за това", каза Костадинов.

Радев към „Възраждане“: И опозицията има отговорности

Радев към „Възраждане“: И опозицията има отговорности

Костадинов не разбира защо изобщо се прокарват закони за Еврозоната при положение, че ще има референдум

"Не трябва да се вдигат данъци, но трябва да орежат излишни харчове. Трябва да се помисли и за ролята на безразборно раздутата администрация в България. И най-важното - не трябва да се робува на 3-процентния дефицит. Защото този 3-процентов дефицит, в който всички започват да се кълнат, е с една-единствена цел - за да може да се изпълни едно от важните условия за влизане на България в еврозоната", представи концепцията си за държавния фиск партийният лидер, според когото не следва да се жертват социални разходи.

Той запита още - кому е нужно да се покриват критериите от Маастрихт, след като още тази година щял да се проведе референдумът, иницииран от "Възраждане", който цели отлагане на приемането на единната европейска валута до 2043 година. За референдума, който партията му организира, Костадинов говори като с вече ясен резултат.

анкета

Най-важната задача на депутатите е

Виж резултати

Съставянето на кабинет 28.9%

Разглеждането на бюджет 14.7%

Законите по ПВУ 3.3%

Овладяване на инфлацията 11.0%

Да си починат 42.1%

"Възраждане" са готови да получат евентуален трети мандат и имат проектосъстав на кабинет, като държат на основните си общоизвестни искания, преповтори за пореден път Костадинов. По думите му също така между ГЕРБ и ПП/ДБ разлика няма, освен чисто личностна, което би направило евентуално тяхно правителство обречено в зародиш.

"Възраждане" готови да предложат кабинет и бюджет

"Възраждане" готови да предложат кабинет и бюджет

Костадинов защити избирателите си от „чуждите агенти“