Според лидера на Демократи за силна България Иван Костов докладът, който очакваме днес от Европейската комисия е по-лош от налагането на предпазна клауза, защото страната ни влиза в Европа, но с ограничения.

"Докладът не дава основание за самочувствие на управляващите. Изводът на президента Първанов, че България е подготвена като другите страни, очевидно не е верен", заяви на пресконференция във Варна бившият премиер.

Костов нарече членството на България в ЕС "членство под карантина", съобщи пресцентърът на ДСБ.

Членство на България в ЕС от 1 януали 2007 г. е безспорен успех и за страната, и за всички, които са работили за това, каза на пресконференция днес лидерът на СДС Петър Стоянов.

Стоянов определи като несъмнен неуспех за правителството констатациите в доклада на ЕК , който ще бъде представен днес.
Докладът можеше да бъде определен като успех, ако в него не беше отбелязана възможността за задействане на предпазни клаузи, заяви Петър Стоянов.

По думите му в доклада изрично е записано, че България ще бъде подложена на безпрецедентен мониторингов контрол.
На всеки шест месеца ще се правят доклади и винаги може да бъде задействана предпазна клауза, добави лидерът на СДС.

Петър Стоянов подчерта, че не е задействана само генералната предпазна клауза - отлагането на членството на България и Румъния.
Според него това се дължи на всичко направено в предишните години и на волята и организацията, демонстрирана при управлението, в което участваше СДС.

 От т.нар малки предпазни клаузи нито една не би могла да бъде задействана предварително, посочи Стоянов и допълни, че в доклада на ЕК подробно и категорично са описани санкциите, които могат да бъдат приложени спрямо България.