Председателят на ДСБ Иван Костов приветства оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова. В ефира на БНТ той коментира решението на премиера Борисов, бъдещето на здравеопазването у нас и отношенията между „сините" и управляващите.

Според Костов, рокадата в здравеопазването обезсмисля подготвения от опозицията вот на недоверие към кабинета. Лидерът на ДСБ напомни, че е призовал премиера да смени Борисова, тъй като екипът й е бил слаб. По думите на Иван Костов, планът за реформи в здравната сфера е бил лош, приличал е на документ от времената на БКП.

Бившият премиер заяви, че сега на дневен ред е намирането на човек с визия, който да е наясно какво трябва да се направи, за да се подобри положението с болничното здравеопазване. Според „синия" лидер, сега трябва да бъде събран екип, който да „подреди и организира системата" и тя да заработи. Без план за реформи новият министър би бил обречен, категоричен е Костов.

Той даде за пример Аню Ангелов, който е демонстрирал последователност и отговорност при реформирането на отбранителното ведомство. „Това е министър", заключи Костов.

Според него, в здравната сфера има пари, лекари, възможност за доставка на оборудване и европейска помощ, необходимо е само да се управлява добре. Иван Костов заяви, че лекарите допускат грешка като искат оставките на Симеон Дянков и Владимир Горанов. По думите му, наистина има сериозни злоупотреби в здравеопазването и те трябва да бъдат прекратени.

Въпреки това, Костов подчерта, че не бива финансовият министър да поема отговорност за няколко министерства. Бившият премиер заяви, че е груба грешка да се трупат 600 млн. лева резерв на НЗОК и тези пари да се използват единствено за намаляване на дефицита на страната. Всички внесени пари трябва да се използват за медицинско обслужване на хората, категоричен е Костов.

По думите на „синия" лидер, у нас има лекарска и фармацевтична олигархия и тя трябва да бъде ударена, защото иначе никога здравеопазването няма да бъде истински реформирано.

По отношение на новия здравен министър, чиято кандидатура ще бъде съобщена днес, Костов подчерта, че Бойко Борисов няма право на трета грешка при избора си. Лидерът на ДСБ подчерта, че според закона отговорността на здравеопазването е изцяло на плещите на премиера.

Иван Костов заяви, че от ГЕРБ до този момент не са се допитвали до него за кадрови решения, а евентуално министерско кресло за „Синята коалиция" би било възможно само в рамките на коалиция. Условия за нея, според Костов, може да има само, ако управляващите се ангажират с реформи във всички сфери. По думите му, „Синята коалиция" е алтернатива на управлението.

Иван Костов коментира и думите на немския разследващ журналист Юрген Рот, че у нас и сега има олигарси, които са неуязвими. Според бившия премиер, трябва да се вярва на Рот, той е един постоянен наблюдател на процесите в страната и неговите позиции обикновено се споделят от институциите.

Костов подчерта, че битката с престъпността приключва успешно само при осъдителни присъди. Без тях съдебната система не може да осъществява превенция в обществото.

Лидерът на ДСБ изрази мнение, че ГЕРБ са на път да повторят миналогодишната си грешка да си партнират със синдикатите и работодателите при планирането на бюджета. Костов припомни, че тазгодишният бюджет не издържа, след което веднага последваха атаки към правителството. Според него, синдикатите не са добър политически партньор, защото следват само своя интерес.

Бившият премиер беше категоричен, че в момента е изключително важно да бъде изпълнен актуализираният бюджет. Неуспех в тази сфера ще компрометира бюджет 2011 и ще постави правителството в изключително опасна ситуация.

По отношение на изказването на Бойко Борисов, че при провал на преговорите със синдикатите ще подаде оставка, Костов беше категоричен, че това е знак, че премиерът е уморен от цялата отговорност, която поема. Според него, в подобна ситуация е по-разумно да не говори толкова много за оставка в медиите, защото ще загуби подкрепата на гласоподавателите и на политическите си партньори.

Костов разкритикува и изказването на вътрешния министър Цветанов, че страната ни е влязла неподготвена в ЕС през 2007г. По думите на бившия премиер, тази позиция е била изразявана и от ДСБ в парламента, но „не бива да се говори така в Брюксел".

По темата за еврофондовете, Костов подчерта, че правителството разполага с много деен ресорен министър в лицето на Томислав Дончев, но правомощията му не са достатъчни. Според него, той трябва да контролира пряко усвояването на европарите - отговорност, която в момента е в ръцете на Симеон Дянков.