Демократи за силна България (ДСБ) и гражданското сдружение Национален съюз „Единство" (с Надежда Нейнски и Мартин Димитров, б.р.) сключиха споразумение за общо явяване на парламентарните, европейските и всички следващи избори.

Документът бе подписан от лидера на ДСБ Иван Костов и евродепутата Надежда Нейнски, която водеше преговорите от името на „Единство".

Нашето място е ясно. То е мястото на решителните хора, които са готови да извършат реформи, да модернизират страната и след това да платят цената. Никой не иска да го прави", заяви Иван Костов като допълни, че всички следващи правителства след 2001 година са дезертирали от реформаторския път.

По думите му, следващите правителства или са се връщали към монархически практики, или са отивали към безпринципни колаборации, или реставрират тоталитарни практики, както е в момента.

Ние сме доказали кои сме", каза от своя страна Надежда Нейнски. Тя припомни, че в мандата на ОДС през 1997-2001 година автентичната десница е модернизирала страната и я е превърнала от руски сателит в европейска държава.

Нейнски подчерта, че днешното споразумение е логично продължение на сближаването на позициите на „хора, които имат еднаква сетивност" за развитието на страната. Тя допълни, че обединяването на дясната опозиция в единна формация, е гаранция срещу подмяната и връщането на тоталитарните похвати.

„Готови сме да извезем страната от днешната криза", заявиха двамата лидери.

„Ние съзнаваме необходимостта от управление на силна реформаторска десница днес, стъпила на основата на общата ни историческа същност, общите ни принципи и ценности, общите ни оценки за миналото и настоящето на страната и общите ни цели и задачи за бъдещето." - с еказва в единнта платформа, приета днес от десните лидери.

В документа се посочва, че сините виждат "неспособността на популистката партия ГЕРБ да проведе и довърши реформите и да изведе България от кризата, както и  опитите им да подменят истината за демократичния преход и да реставрират тоталитарните практики, да реабилитират бившия комунистически режим".

По думите на Иван Костов, в нея ще имат място всички, които не искат тоталитарният режим да бъде притоплен и сервиран отново.
ДСБ и „Единство" ще преговарят за обединение с политически партии и граждански формации, споделящи оценките на дясната опозиция за извървения път през последните две десетилетия и за бъдещото развитие на страната.

Единната политическа формация ще бъде изграждана отдолу нагоре след срещи със структури в страната. Сините избиратели ще изберат какво да бъде нейното име и точната й форма.

В основата на разговорите ще залегнат принципите за политически съюз, които бяха създадени в началото на миналата година с идеята за подписване на такъв съюз между ДСБ и СДС. Впоследствие обаче СДС реши да не участва в следваща коалиция.

При подписването на споразумението днес в столичния хотел „Радисън" подкрепата си за бъдещата обща формация заявиха депутатът он Синята коалиция Ваньо Щарков, председателят на „Единство" Христо Павчугов, зам-председателите на ДСБ Светослав Малинов и Радан Кънев,  Маргарита Бойчева - зам.-председател на „Единство".