Лидерът на ДСБ Иван Костов настоява прокуратурата да каже истина ли е, че българският премиер е направил опит да препятства митническа проверка срещу нарушител или не е истина. Това е въпрос от съдбоносна важност за страната и отговорът не бива да се бави, категоричен е Костов. Той съобщи, че лично ще запознае главния прокурор с тази позиция.

Според Иван Костов ключовият въпрос е, че правителството използва за политически цели СРС-та и ги чете от трибуната на НС и че срещу правителството донякъде успешно използват СРС-та. Този проблем не може да го реши друг освен прокуратурата на България, подчерта Костов.

Той призова прокуратурата да не заема страна. „Да бъде на страната на закона и реда означава да каже истината веднага", изтъкна още той.

Иван Костов смята още, че със случая трябва да се заеме и подкомисията за контрол на СРС-та. „Изключително важно е за самата комисия дали тя ще направи безпристрастна, бърза и точна оценка. Ако не го направи, значи нямаме контрол, значи че този начин на контрол на СРС-та не работи", коментира Костов.

Той съобщи, че в сряда ще предложи в Комисията за контрол на ДАНС да бъде изслушан Росен Миленов - бившият сътрудник на ДАНС, който твърди, че казаното от Борисов на изтеклите записи е истина.

Припомняме, от подкомисията за контрол на СРС вече заявиха, че са готови да изслушат Миленов.

Иван Костов отново заяви, че в дъното на скандалите са хора от БСП, които прикриват истинските организатори и визира президента, съветника му Цвятко Цветков и Алексей Петров.

„Няма как тези гравитиращи, втъкани в БСП, бивши служители на ДС и политици да не са автори на този скандал", каза Костов.

Той изрази удовлетворение, че ДСБ е встрани от сценаристите на скандалите и тези, срещу които са насочени, че е встрани от разпалващите скандалите и правещите опити да ги потушават. „Това ни прави своеобразен политически арбитър за това къде е истината за нещата", изтъкна Костов и заяви, че искат всичко да се реши в рамките на закона.

Костов е категоричен, че тези скандали искат отговора навреме. „Ако истината дойде твърде късно, може да се обезсмисли", заяви той и припомни, че вече три месеца са минали от случая Горна Оряховица и все още няма отговор от прокуратурата. Той подчерта, че е много важно прокуратурата да отговаря навреме.

Прокуратурата може да спре опитите на правителството да използва СРС-та за политически цели, както и опитите да се използват СРС-та срещу правителството с политически цели. Тя може", категоричен е Костов.