Лидерът на ДСБ Иван Костов призова управляващите за политически диалог веднага и предупреди, че голяма част от представените антикризисни мерки няма да бъдат подкрепени от Синята коалиция.

"В момента се дискутират лековати идеи", заяви Костов. Той допълни, че такъв дебат с ГЕРБ не се води и няма механизъм за това.

Лидерът на ДСБ определи голяма част от мерките като неприемливи и такива, които биха създали натиск върху бизнеса да премине в сивия сектор.

"Идеите на синдикалисти и работодатели създават хаос", добави Костов.

„За такива хазартни мерки, които биха създали натиск и биха принудили голяма част от дребния, средния бизнес и самонаетите лица да минат в сивия сектор, ние сме категорично против", заяви лидерът на ДСБ.

Голяма част от обсъжданите мерки, с които правителството е показало, че се ангажира, няма да бъдат подкрепени от нас", посочи той.

Според него обсъжданията създават впечатлението, че е загубено лидерството, и че управляващите губят посока.

По думите му пример за загуба на посока от премиера е признанието, че моделът „Плугчиева" е по-добър.

„Не разбираме какво вижда правителството, но за сметка на това сме много на ясно какво ние виждаме", каза Костов и уточни : „Виждаме ескалация на кризата".

По думите на Костов главните виновници за кризата са президентът Първанов и Тройната коалиция. Той добави, че техните представители нямат никакво право да предлагат мерки за излизане от нея.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че президентът прави всичко възможно да създава паника.
Според него обаче основания за хаос и паника няма.

"Ситуацията не е по-тежка от 1996-1997г., а БСП се опитва да разиграе същия сценарий", коментира той.

Костов припомни предложенията, които ДСБ са давали на управляващите. Сред тях са били например тези за усвояването на еврофондовете.

Помолен да коментира случая "Цанков камък - Доган" лидерът на ДСБ  Иван Костов каза, че може да няма закононарушения, но това е злоупотреба с власт, която е политически и морално осъдима. Злоупотребено е с пари на НЕК.

Той поясни, че първо Тройната коалиция е направила така, че те са отишли в частна компания, а оттам са отишли във физическото лице Ахмед Доган.

Костов изтъкна и съобщеното по-рано днес от Атанас Атанасов, че това е работа за 50 000 лв., защото Доган толкова е платил на работниците, а работата е оценена на 1.5 млн. лева.

"Представете си какъв грабеж е това", подчерта Костов.