Българският народ е с внушение, че сам не може да постигне нищо, че е получил даром свободата си и всичко, което прави сам е провал. Това се учи и в училище, а страхът от Русия сред политиците е много голям, коментира пред БТВ бившият премиер Иван Костов. 

Според него сдружение "Русофили" няма такова влияние в страната. Има много по-голяма опасност за България от русофилите, освен Коалиция за България, политици русофили има в Атака и Воля, а в турските медии почетният председател на ДПС Ахмед Доган е сочен като руски агент, допълва Костов.

"Всичките активи на КТБ са в руски ръце, но не в кръга около споменавания заради шпионския скандал у нас Константин Малофеев, а в групата на Външнотърговската банка на Русия - ВТБ'', обяснява той.

Обвинението за председателя на движение "Русофили" и забраната на Решетников и Малофеев да влизат в България няма да доведат до ескалация "София - Москва".

"Това, което се вижда, е, че нито Малофеев, нито Решетников в момента заемат важни позиции в Кремъл и не са близо до центровете на власт в Русия. Никой няма да пролее сълза за тях в Москва".

Решетников: Шпионският скандал е част от кампания на НАТО

Решетников: Шпионският скандал е част от кампания на НАТО

На генерала беше забранено да влиза в България

По думите на Костов, преди 5 години Решетников може да е бил силен, но не и днес. Малофеев действително е искал да овладее "Виваком" и други активи на КТБ, но "ако лявата ръка е искала това да стане, дясната е искала друго". Костов отбеляза, че бизнесменът се е опитвал да влияе и на процесите в Донбас, Република Сръбска и Черна гора, но навсякъде се е провалил.

"Това, което се случи, преди 5 г. сме го описали в един доклад от април 2015 г. Дадохме го на службите, но тогава не последва нищо ... Българската прокуратура трябваше да покаже, че не е толкова близка с руската прокуратура ... това мотивира прокуратурата да действа много късно", обяснява бившият премиер.

Службите са тези, които трябва да отговорят на въпроса дали групата около ВТБ е опасна с влиянието си за България, подчертава той.

Паси: Русофилията в България не е по любов, тя е платена

Паси: Русофилията в България не е по любов, тя е платена

Българските власти са могли да бъдат доста по активни и категорични

Костов коментира и Брекзит, той обърна към Борисов и Захариева за усилия и алтернативно решение за ирландската граница. Да се уреди по друг начин излизането на Обединеното кралство със споразумение. Ако обществото във Великобритания развие негативизъм към европейските граждани, ще е зле и за българите.

Според него, предстоящите местни избори се водят с ясни политически тези от Мая Манолова и Йорданка Фандъкова, като и двете са много опитни.

"Но това, което виждам, по най-болезнените теми - за мръсния въздух, транспорта, боклуците и др., гласът на арх. Игнатов е по-различен. Той говори конкретно, говори с визия. Той получи мощна подкрепа за атаката и аз съм бил атакуван, но арх. Игнатов го защитиха. Защото той е от протестния вот - сто процента гражданин, не е политик. Пожелавам да стане и политик. Изключвам политиците, които си направиха друга сметка. Виждам и елемент на неискреност у премиера. Кой може да направи мръсна кампания. Говоря за другата защита - от журналисти, от общественици", обяснява той.

Въпросът е оттук нататък да има положителна динамика, да намери верните послания, дали ще спечели протестния вот, той не е на БСП, коментира Костов за кандидата за кмет на Демократична България.

Плевнелиев: Националният интерес е пробит в не една българска институция

Плевнелиев: Националният интерес е пробит в не една българска институция

Действията на властите по шпионския скандал били закъснели