Русофилията в България не е по любов, тя е платена. За това е категоричен бившият външен министър на България Соломон Паси. В студиото на Нова телевизия Паси се обоснова с броя на българските студенти, които учат в чужбина - статистика, която, по думите му, е реалния детектор за това, която страна и цивилизационен модел обичаме: студентите в Русия са 418, а само в Европейския съюз тази година сме изпратили 12 студенти, американското посолство е издало за последните десетилетия над 100 000 визи.

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Той заяви, че ще налага тези ценности и идеали до последна капка кръв

Според Соломон Паси България е терен на борба между руския шпионаж и Запада и това се знае много отдавна. Ръководителят на руския шпионаж у нас е руският посланик, а настоящият такъв е най-апокрифният, според определението на Паси, а неговата оценка е, че аферата "Русофили" е напълно реална, макар и показна - с датата, на която започна разследването, 9 септември, и с основния обвиняем, Николай Малинов, който е публична фигура и заради което Паси е песимист.

Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

"България, ти вече се опозори. Време е да се опомниш"

Според Соломон Паси българските власти са могли да бъдат и до този момент доста по активни и категорични по отношение на действията на руския шпионаж в България, но това би могло да стане само "ако имаме дупе да се опълчим на руското разузнаване". Като пример и съвети Паси изброи - да изгоним няколко шпионина около аферата "Скрипал", декларацията на МВнР, която е изключително правилна и добре написана, да бъде последвана и от нота, която да се връчи на руския посланик, самият той може да бъде обявен за персона нон грата.

Прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов
Обновена

Прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов

Сега България е колония на САЩ. В същото време неоосманска Турция завоюва позиции

Той бе категоричен, че "да, има в България на руски шпиони" и изброи - 68 са само в руското посолство, между 200 и 300 под пагон са извън посолството. Колко са останалите, обаче Паси заяви, че той не знае. Разликата между руските и американските шпиони в България е, че американските са акредитирани - те са дошли да работят официално в България и го правят като партньорски служби.

Според Паси руската шпионска мрежа е била особено активирана около сключването на сделката за Ф-16 тази година.

Плевнелиев: Националният интерес е пробит в не една българска институция

Плевнелиев: Националният интерес е пробит в не една българска институция

Действията на властите по шпионския скандал били закъснели

Припомняме, на 9 септември бе арестуван бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов. По-късно стана ясно, че той и други членове на "Русофили" са били разпитани като свидетели, а обвинение е повдигнато само на председателя на движение Николай Малинов. Двама руски граждани са със наложена забрана за влизане в България - Леонид Решетников и Александър Малофеев. Вчера прокуратурата публикува и части от доказателствен материал по обвинението.

Депутатите изслушаха по случая вътрешния министър Младен Маринов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и главния прокурор Сотир Цацаров. Премиерът Борисов не се отзова на призива и той да дойде в парламента, но коментира темата от кабинета си в Министерски съвет.

С коментар по случая излезе и държавният глава Румен Радев, който поиска неопровержими доказателства.

Кремъл обезпокоен от разследването срещу Николай Малинов

Кремъл обезпокоен от разследването срещу Николай Малинов

Русия отрече обвиненията за шпионаж