Лидерът на ДСБ Иван Костов изрази подкрепа на решението на Конституционния съд за изборите в Турция, определяйки го като първа стъпка за възстановяването на демокрацията в страната.

По думите му решението на съда е заради грубо манипулиран вот в Турция по вина на ръководството на ДПС и правителството на Станишев.

„Решението на Конституционния съд е тежка присъда персонално за Доган. То отхвърля начина, по който последните 10 г. той купува власт, като злоупотребява с механизмите на демокрацията", заяви Костов.

„След решението политическата корупция и изборните решения престанаха да бъдат митове, те вече имат лице. Това са ръководителите на ДПС, БСП и НДСВ. По време на техните правителства България отстъпи от вече завоювани позиции в провеждането на свободни и честни избори", заяви Костов.

Той добави, че ДСБ настоява отговорните институции и прокуратурата да разкрият и разобличат персонално организаторите на политическата корупция и изборните решения.

Костов съобщи, че ДСБ ще настоява парламентът да приеме новия избирателен кодекс до края на лятната сесия и да създаде постоянно действаща независима и неподкупна изборна администрация.

На 16 февруари Конституционният съд излезе с решение да касира изборите в Турция. Според решението резултатите от изборите в 23 избирателни секции не са валидни.

Припомняме, есента Конституционият съд обяви за незаконосъобразен избора на Бюрхан Абазов за депутат от ДПС от 19 МИР Русе и на земеделеца Венцислав Върбанов, избран за народен представител в 8 МИР Добрич от "Синята коалиция".

Тогава Върбанов напусна парламента със скандал и по всяка вероятност ще се върне в пленарна зала вече като независим депутат.