Синята коалиция е разочарована от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на Иван Костов, който в началото на днешния пленарен ден прочете декларация от името на сините, посветена на 2-годишното управление на партията на Бойко Борисов.

ГЕРБ дойдоха на власт с голяма подкрепа, поемайки ясни и конкретни ангажименти за реализиране на антикризисна програма, посочи Иван Костов и припомни, че Синята коалиция подкрепи тези намерения.

По думите му в условията на криза на страната й е било необходимо стабилно управление. „Бяха необходими реформи, беше необходимо възстановяване на европейското финансиране," припомни още съпредседателят на Синята коалиция и допълни: „2 години по-късно ГЕРБ изгуби политическото доверие в парламента. Днес ГЕРБ е в политическа изолация, подчерта Иван Костов и добави: "Не излизаме от кризата, влизаме в депресия."

Доходите, по думите му, са замразени, драматично са спаднали инвестициите в страната, малкият и среден бизнес или фалира, или замразява дейността си, безработицата пък е над 11%.

Единствените, които реализират печалби в условията на криза според сините са монополите. Макар и най-нуждаещи се, най-бавно усвояваме европейската финансова помощ, категоричен е Иван Костов.

Той припомни изказване на министър-председателя, че е спасил страната от гръцкия вариант. Изглежда никой не му е обяснил, че днес Гърция се спасява от неплатежоспособност, защото не може да обслужва външния си дълг, коментира още Иван Костов. Според него гръцкият външен дълг е почти 150 на 100 от БВП на южната ни съседка. Иначе Гърция е богата страна с развита икономика, категоричен бе той.

От самото начало премиерът Борисов заявил, че не му трябва подкрепата на сините и по думите на синия лидер, се самоопределил като премиер на малцинството. Това е единственото обещание, което изпълни, подчерта Костов.

ГЕРБ ще отиде на изборите, обявил война на всички, смята синият лидер и допълни, че след 3 месеца избирателите ще решат. Според него вотът ще определи дали управлението на ГЕРБ не е на малцинството от българските граждани.

Сините са убедени, че хората знаят коя е политическата сила, която може да изведе страната от кризата. „Това е политическата сила, представлявана днес от Синята коалиция, продължи Костов, за България има надежда да излезе от политическата криза и ние вярваме, че това ще стане на предстоящите избори.

За България винаги има надежда да излезе от политическата криза, смята още той.