ДСБ настоява ВСС да се оттегли и да се премине към промени в Конституцията. Това обявиха по време на редовния брифинг на партията Иван Костов и Екатерина Михайлова.

Михайлова припомни, че изтича срокът, в който може да се правят предложения за членове на ВСС според новите промени в Закона за съдебната власт. „Ние от ДСБ няма да предлагаме членове за ВСС за овакантените места, които имаше, когато стартира процедурата, поради това, че тече процес в съдебната власт и средите на ВСС, който в последните дни стана все по-грозен и нелицеприятен", категорично заяви Екатерина Михайлова.

Тя обясни, че именно това е причината от ДСБ да не виждат смисъл да правят предложения за попълване на състава на „един провален ВСС". "Този ВСС толкова се компрометира със своите кадрови решения и поведение във времето...да не напомняме за Красьо Черния", допълни още тя.

По думите на Михайлова, единственият изход е ВСС да се оттегли, след което да се търси политическо съгласие за временно решение, като истинското решение е промяна на Конституцията.

Михайлова припомни, че от ДСБ настояват много отдавна за това. Тя посочи, че от партията имат и конкретни предложения, които са отправили към правителството на ГЕРБ още в самото начало на мандата. Тези предложения се подновяват с още по-голяма острота, обяви още Екатерина Михайлова.

Ако наистина има нужда от промяна в Конституцията, то тази промяна е именно в частта съдебна власт", категорични са от ДСБ. Михайлова припомни, че предстои гледането на докладите на частите на съдебната власт - ВСС, главна прокуратура в Народното събрание.

 „Там ще повторим нашите позиции и предложения. ДСБ настояват за спешна реакция на политическите сили за предприемане на действия, които да направят така, че да имаме и независима съдебна власт, и такава съдебна власт, която да изпълнява своите задължения и да раздава справедливост, а не да ни компрометира като начин на поведение", обяви Екатерина Михайлова.

По думите й, това не е полезно за самата съдебна власт. Тя допълни, че реакцията вътре в съдебната власт е именно в тази посока. „Ако искаме да запазим една от властите, трябва много бърза политическа реакция и от управляващи, и от институциите", допълни още зам.-председателят на Народното събрание.

Според ДСБ незабавно трябва да престане намесата на изпълнителната власт и кадруването във ВСС. „Разбира се всички знаем, че това се върши и през вицепремиера Цветанов, но има и други, които не престават да работят там и да се опитват да променят решенията на ВСС", подчерта Екатерина Михайлова.

Тя обясни, че това е състав, създаден от тройната коалиция с политически назначения, който с времето се е превърнал в изключително послушен на управляващите орган. „Да си член на ВСС стана неприлично", обяви още Михайлова и допълни, че трябва да има бърза реакция. „Не може качествен, почтен човек да го предложим да бъде в тази компания. Той няма и да приеме, ако държи на реномето си и на отношението на колегите към него", заяви още тя.

От своя страна Иван Костов посочи, че след като България не беше приета в Шенгенското пространство, за доклада, който предстои да излезе от ЕК, се очаква да съдържа много сериозни критики срещу правозащитните органи и съдебната власт като цяло. „Ако има отговорност, каквато се надяваме да се появи все пак, специално от ГЕРБ, те трябва наистина спешно да приемат протегнатата ръка и да отидат на промени в Конституцията", обяви Иван Костов. По думите му, така управляващите ще покажат, че наистина има чуване на сигналите от ЕС.

Екатерина Михайлова обясни, че от ДСБ имат предложения, които са свързани с начина на конструиране на ВСС - да не е така, както сега. По думите й, това може да се получи с едно питане до Конституционния съд. „Можем да променим и срока на мандатите, като те се намалят. Трябва да намерим съгласие. Конституционна промяна означава търсене на широко съгласие", обяви още Михайлова.

Иван Костов посочи, че е необходимо намаляване на мандатите, намаляване на броя на членовете на ВСС. „Съставът на ВСС е по-голям отколкото състава на изпълнителната власт", обяви още Костов. Той посочи, че ДСБ имат и радикално предложение - прокуратурата да мине към изпълнителната власт. „Имаме много сериозни предложения за промени в системата, която надяваме се, че ще стане отговорна", обяви още Костов.

По думите му, целият проблем във ВСС трябва да се реши с конституционна промяна, защото там има пълно несъответствие между обема на власт, който притежават, размера на властта, и отговорността, която носят. „Те са безотговорни, много овластени и за това безобразни", категоричен е лидерът на ДСБ. По думите му, трябва да бъде защитена независимостта на съдебната власт, защото в момента според Костов тя проявява слугински инстинкт.

В момента изборът на членове на ВСС става с обикновено мнозинство на НС и всяко мнозинство се изкушава, подчерта Михайлова. Тя обясни, че има страни, в които това става с квалифицирано мнозинство. „Няма да откриваме топлата вода и как се стига до независима съдебна власт", коментира Екатерина Михайлова.

Според Иван Костов трябва да се премахне и сериозното несъответствие между функциите на тримата т.нар. големи. „Те сега останаха двама - главният прокурор и председателят на ВКС. Между тях вече няма практически нищо, което да ги свързва, те са в нещо като конфронтация", убеден е лидерът на ДСБ.

По думите му, отдавна на практика административните ръководители не приемат това, което става вътре във ВСС. „Това е много сериозен знак, че цялата конструкция не е наред", смята още Костов. Той припомни, че представители на тройната коалиция чрез Красьо Черния са дърпали конците на ВСС и по думите му, на обществото отдавна вече е ясно чрез кои поставени лица е ставало това.