Процедурата на така наречената "гражданска конфискация", както и цялата дейност на комисията може да е само последваща функция по изпълнение на отнемане на имущество придобито от "престъпна дейност", едва след като е доказано в рамките на съдебен процес.

Това заяви в пленарна зала депутатът от БСП Красимир Янков по време на дебатите за Антикорупционния закон закон.

Това, което върши КПКОНПИ не е в услуга на обществото, а за негова сметка, защото обезщетенията от всяка осъдителна присъда за нарушени права и нанесени щети ще е за сметка на българските данъкоплатци, убеден е той.

Няма да коментирам превръщането на Комисията в инструмент за експроприация или фалити на лица, които са набедени или неудобни на управляващите, защото по темата се произнесоха всички правозащитни организации и авторитетни юристи, посочи червеният депутат.

"Искам само да попитам, дали правната комисия изготвила поправките си дава сметка, че тези поправки може да са поръчани и изготвени тук в Народното събрание, където водеща е политиката, но трябва да бъдат приложени извън тази сграда, в гражданското общество, а то вече не може да търпи пълзящият тоталитаризъм, който въдворявате", атакува още Янков.

"Тази комисия, както и узаконяването на действията й са част от популизма на ГЕРБ. Опитвате се да внушите, че сте готови да се борите с корупцията, но към кого и как да случва да е под ваш контрол", заяви депутатът от левицата.

Никаква комисия не може да е по-ефективна от независимите съд и прокуратура при упражняване контрол над вашата власт и действия, защото именно изпълнителната власт контролира и се разпорежда с основополагащия елемент на корупционните практики - финансовият ресурс, подчерта социалистът.

България е поела своя път на европейска правова държава и тези недодялани опити за третиране на човешките права извън вече установените в общността норми, само дискредитират капацитета ви на законотворци, допълни още Янков.