В най-кратки срокове парламентът трябва да избере нов член на Бюрото за контрол върху СРС, след като окончателно беше отстранен Георги Гатев. Той бе освободен предсрочно от поста на зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Припомняме, в началото на годината тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Гатев срещу решението на ДАНС за отнемане на разрешението му за достъп до класифицирана информация.

НС освободи Георги Гатев от Бюрото за СРС-та

НС освободи Георги Гатев от Бюрото за СРС-та

В едномесечен срок трябва да бъде избран друг член на бюрото за контрол върху подслушванията

Законът за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), чието изменение бе прието от Народното събрание окончателно на 2 август 2013 г., предвижда създаване на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) като членовете му се избират от Народното събрание за срок от пет години.

Процедурата по избора се организира от специализираната парламентарна комисия, която извършва контрол над службите за сигурност и използването и прилагането на СРС.

Георги Гатев бе излъчен от квотата на ДПС. Сега отново ще се събират нужните кандидатури и съответната документация на кандидатите - автобиография; документ за професионален стаж; свидетелство за съдимост; медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване (чл. 34г, ал. 1 от ЗСРС), както и с получените от ДАНС разрешения за достъп до класифицирана информация.

Бойко Рашков е убеден, че делото срещу Гатев цели да смачка Бюрото за контрол на СРС

Бойко Рашков е убеден, че делото срещу Гатев цели да смачка Бюрото за контрол на СРС

От всички СРС за 2016 г. 10% са слушаните журналисти, политици и магистрати

За мястото на Гатев могат да претендират номинираните, които са дееспособни български граждани, които имат не по-малко от 8 години юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред и са получили разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация "Строго секретно".

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на Гатев

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на Гатев

Зам.-шефът на Националното бюро за СРС не бил надежден

Те ще бъдат препитани в спецкомисията. Ще бъде предоставена възможност неправителствени организации, учени, експерти, практици от службите за сигурност и обществен ред, журналисти и заинтересовани граждани да зададат въпроси към кандидатите на електронната поща на Комисията.