Може да бъде направена по-смела крачка, както за минималния, така и за максималния размер на пенсията. Това препоръча пред БНТ д-р Хасан Адемов, депутат от ПГ на ДПС, експерт по социална политика и бивш министър на труда и социалната политика.

Той каза, че ако максималният размер се увеличи също с 12.5%, то размерът на максималната пенсия ще стане около 1600 лв. А с много малко допълнителен ресурс минималната пенсия може да стане 350 лв. ДПС ще направят своите предложения, след като се внесе предложението на служебния кабинет в НС.

Адемов е категоричен, че е крайно време таванът на пенсиите да отпадне.

По думите му всички политически партии търсят варианти как да бъде увеличен размерът на пенсиите.

Има няколко варианта - единият е предложен от служебния кабинет, други от БСП и от Мая Манолова. Трудно можем да говорим кой е най-справедливият вариант, допълни Хасан Адемов.

Държава, синдикати и бизнес съгласни за актуализацията на държавните харчове

Държава, синдикати и бизнес съгласни за актуализацията на държавните харчове

По-съществени различия е имало единствено по отношение на бюджета на НЗОК

Според него вариантът на служебния кабинет е всеобхватен, но има и своите предимства, и своите недостатъци.

Недостатък е тези 50 лв. добавки към пенсията е да влязат като част от бюджета на ДОО. А тези 133 млн. месечно, които са необходими, на практика са онези 104 млн., които бяха за 50-те лв. всеки месец, плюс 34 млн. от социалното министерство за допълване на разликата между минималния размер на пенсията за стаж и възраст и линията на бедност от 369 лв., уточни депутатът от ДПС.

Почти 1 660 000 са бедните българи според Социалното министерство

Почти 1 660 000 са бедните българи според Социалното министерство

Според Плана за действие на националната стратегия за намаляване на бедността

У нас един от големите проблеми са социалните неравенства. Според редица изследователи броя на хората застрашени от бедност и социално изключване са 1 млн. 660 , като голяма част от тях са групата на пенсионерите. Предложението за увеличение на минималната е с 13,5%, а максималният размер на пенсията е с увеличение на практика с 4% - 10 лв. Това дразни хората, каза Адемов.

Според него трябва да се включат и други системи освен системата на социалното осигуряване - например социални услуги, социално подпомагане, подкрепа за хората в неравностойно положение. Смята, че със специализиран фонд към социалното министерство може да се генерират средства, които да подкрепят хората под линията на бедност.