Изключително възторжено коментиратв днешните си броеве чуждестранните медии вчерашното изслушване на българския кандидат за комисар Кристалина Георгиева.

Георгиева е показала завидна компетентност и самочувствие в отговорите си на въпросите, задавани й на изслушването й по дадения й ресор, за разлика от предишния кандидат на България - бившия външен министър Румяна Желева.

Докато Желева настрои срещу себе си редица партии в ЕП  дори и само със съмнителните си данъчни декларации и географски неясноти, то Георгиева спечели "враговете" още с оповестяването на кандидатурата си.

Irish Times, EU Observer, Euроpean Voice и други не скриват облекчението си и от факта, че с тази положителна реакция, се показва желание новата еврокомисия най-после да бъде гласувана и да заработи възможно най-бързо.

Какво точно се случи на изслушването?

Изключително емоционално - последвано от бурни аплодисменти- завърши 3-часовото си изслушване в Европарламента кандидат-комисарят Кристалина Георгиева.

Тя честити 89-тия рожден ден на майка си: Аз трябваше да бъда там, при нея, но аз съм тук и отговарям на въпроси".

Георгиева обясни, че майка й е преживяла Втората световна война и разделителната линия, но винаги е искала от дъщеря си да бъде европейска гражданка и да научи френски език.

Пред евродепутатите и пред майка си Георгиева даде обещание на фона на аплодисменти:
Ако бъда одобрена, ще положа усилия да науча френски език".

ПОСЛЕДНО
Координаторите на всички политически групи в Комисията по развитие в ЕП са единодушни, че Кристалина Георгиева притежава всички необходими качества и компетентности да бъде еврокомисар.
Те стигнаха до тази обща оценка буквално за минути, без да се налага да я поставят на специално обсъждане, защото не са били изразени каквито и да било съмнения или резерви.
Заседанието им се състоя час, след като приключи изслюшването на българския кандидат.
В писмо до председателя на Европарламента Йежи Бузек координаторите декларират одобрението си, с което Кристалина Георгиева официално ще стане 26-ят одобрен кандидат-комисар.
Така на 9 февруари в Страсбург евродепутати ще могат да одобрят и новата Еврокомисия.
„Мисля, че никога не съм председателствала по-лесно заседание. Имаше голямо единодушие за компетентността и представянето на госпожа Георгиева.
За нас ще е удоволствие да подпишем официалното писмо, с което уведомяваме ЕП, че одобряваме този комисар", каза председателят на Комисията по развитие в ЕП Ева Жоли след заседанието на координаторите. 

Иначе - 13,30 българско време, 22 дни по-късно - след злополучното изслушване на Румяна Желева - същата комисия и същата зала.

Втори дубъл за България, а в главната роля бе новият кандидат за еврокомисар на страната ни Кристалина Георгиева.

Председател на комисията по изслушването е отново Ева Жули от партията на Зелените.

Изпитът на Кристалина Георгиева започна само с 5 минути закъснение при зала практически без празни места.

Тя се появи в строг тъмен костюм - напълно в контраст с Румяна Желева, която бе избрала елегантен бял тоалет. 

След приветствие от всички партии в комисиите по изслушването - много по-доброжелателни от тези към Румяна Желева, думата беше даде на Георгиева за встъпителна реч.

След това процедурата продължава и с конкретни въпроси от депутатите.

Още от самото начало направи впечатление промяната в отношението към българския кандидат на основния противник на Желева - партията на Зелените.

В приветствието си депутат на групата заяви, че Зелените са впечатлени от опита на Георгиева, а писмените й отговори звучали много насърчително.

Сред въпросите на депутатите очаквано доминира тематаза кризата в Хаити след земетресението. Тя залегна и в основата на встъпителното слово на Кристалина Георгиева.

По думите й ресорът, който й е предложен, е най-важният в Комисията, защото отговаря за нуждаещите си. Георгиева заяви, че е много доволнаот мерките, които ЕС е взел след земетресението в Хаити и то в много кратки срокове.

Хаити ще започне от нулата, но страната няма да бъде сама, каза българският кандидат за еврокомисар.

Ще се опитам да направя всичко възможно, за това ние европейците да можем да направим най-доброто за тях, изтъкна тя.

Два са приоритетите за Хаити - първо трябва да продължим да предоставяме подслон, храна, да възстановим страната, но до голяма степен успехът зависи от самото хаитянско правителство, обясни Георгиева.

След Хаити трябва да се направи анализ и да се реши как Европа може да се превърне в по-енергична след криза.

Встъпително слово на Георгиева беше посрещнато със силни аплодисменти.

На въпрос защо иска да бъде еврокомисар Кристалина Георгиева отговори:

Тук ще кажа две неща. Сблъскахме се с едни доста необичайни обстоятелства, хората в България не бяха много доволни.
Моето семейство живее в България и когато получих обаждането, почувствах, че това е мой дълг. Също така това е и въпрос на късмет - има 4 области в Комисията, с които аз винаги съм била ангажирана.

Надявам се да мога да помогна, ако ме одобрите, добави тя.

Аз съм човекът, който ще бъде гласът на тези, които не могат да бъдат чути, категорична бе Георгиева, обяснявайки, че сърцевината на нейния ресор е реагирането при бедствия и хуманитарната помощ. Относно международното сътрудничество позицията й бе, че то е свързано именно с тази сърцевина и не е водещото в предлагания й портфейл.

На въпрос дали би използвала активно интернет - собствен блог или социалната мрежа Twitter Кристална Георгиева обясни, че до този момент не е използвала такава форма на комуникация, но при положение, че тя дава повече възможности и ще бъде ефективна за работата й като еврокомисар, тя ще изучи и ще започне за използва по-активно интернет.

Въпросите към кандидат комисаря бяха единствено по ресора й. Питанията варираха от климатичните промени и въздействието им върху населението, до зони на конфликт като Конго, Судан, Йемен и Ивицата Газа.

Очевидно дадените от Кристалина Георгиева отговори удовлетворяваха депутатите, тъй като почти липсваше допълнителен уточняващ въпрос. На два пъти беше аплодирана и поздравена за „увереността и компетентността, която излъчва днес".

Интересен бе отговорът на Кристалина Георгиев по въпроса дали ще съдейства за изготвянето на директива за горските пожари, по аналогия с директивата за наводненията, българският кандидат комисар беше кратка: Тя заяви, че не е запозната с проблема и не мога да коментирам изготвянето на директива.

Освен това Кристалина Георгиева категорично отклони въпрос за това дали ще бъдат санкционирани правителства, които предизвикват хуманитарни кризи или носят някаква вина. Кандидатката заяви, че няма такива правомощия в портфейла си, но по-важното е, че хуманитарната помощ няма политическа цел и тя преди всичко трябва да бъде неутрална.

Малко след втория час от тричасовото изслушване, едни от депутатите в залата изказа одобрението си от подготовката, компетентността и личното обаяние на нашия кандидат и предложи да се прекрати процедурата по изслушването и да се премине направо към гласуване. Въпреки това задаването на въпроси продължи.

Освен отново за Хаити, Судан, ивицата Газа и други критични точки на планената, Кристалина Георгиева даде обяснение и по идеята за създаване на Европейски доброволчески корпус, който да реализира предприетите мерки от общността.

На въпрос дали е готова да се изправи и срещу интересите на ЕС, ако е в името на правдата, Георгиева отговори: "Yes, sir. Технически съм подготвена за това, за защита на гражданите".
Чувството й за хумор зарази залата, но Кристалина Георгиева продължи: "Бих направила това открито и ако мога да сторя нещо по силата на своята позиция, ще го направя"

Георгиева няколко пъти отговори, че има намерение да работи в сътрудничество с останалите комисари и с депутатите. "Аз трябва да запазя едновременно независимост и неутралитет, но и да работя в сътрудничество. Трябва да работим заедно", подчерта кандидат-комисарят. 

Тъй като времето за отговори е ограничено, тя не успя категорично да отговори дали нейните правомощия се припокриват с тези на баронеса Аштън и с комисар Пиелбагс. Геориева обаче отхвърли теза, че нейният пост е в някаква степен подчинен на правомощията на външния министър на общността.

Като бъдеща своя тема на работа Георгиева посочи обмислянето и анализирането на „сивата зона" между хуманитарни и военни мисии. Тя не се определи като привърженик на някое от мненията - дали мисиите трябва да бъдат отделени или да съществуват заедно, но каза, че трябва да се мисли и за сигурността на хуманитарните работници. По думите на Кристалина Георгиева по-ясно трябва да бъдат формулирани и границите на задълженията и правомощията на военните.

Кристалина Георгиева не се поддаде провокиращи въпроси за ресора й и дали той дава достатъчно възможности за работа и няколко пъти посочи, че е наясно с правомощията си.
Не искам да ми отнемат от правомощията в моя портфейл", каза Георгиева и допълни, че за да може да се отчита за дейността си пред парламента, тя трябва и да работи. Тя прие с желание съвета за това да отстоява не само правомощията, но и да предприема ходове отвъд тях, за да може да се върши реална работа.

Аз ще бъда там, където трябва да бъда", беше категорична в един от последните си отговори по този въпрос Георгиева.