Колкото съм джендър, толкова съм кандидат на Румен Радев. Това заяви социалистът Крум Зарков в студиото на БиТиВи в отговор на нападките в публичното пространство по повод неговата заявка, че ще се кандидатира за лидер на БСП в началото на следващата година.

Той ще участва в пряк избор за председател на БСП на мястото на Нинова, която подаде оставка след резултата на социалистите на последните избори. Принципно подкрепя реформата в БСП за пряк избор на лидер, какъвто първи се състоя през лятото на тази година.

Крум Зарков отказа да коментира едно разделение вътре в социалистическата партия на хора, които играят с ГЕРБ, и хора, които играят с Румен Радев. Зарков е убеден, че в БСП има цяло поколение млади социалисти, които са готови да кажат своето мнение, а в личен план той смята да работи за БСП като една автентична лява, привлекателна партия, каквато може да бъде. Така той и отхвърли възможността да бъде един от министрите в следващото правителство.

БСП може много повече, може да дадем ново лице, но и промяна, което е важно и за цялата българска политическа сцена, убеден е Крум Зарков.

Костадин Паскалев: Нинова използва оставката си за скандал и в БСП

Костадин Паскалев: Нинова използва оставката си за скандал и в БСП

Кристиян Вигенин може да води преговорите вместо Нинова

Той отговори и на критиката на Корнелия Нинова, че е привърженик на Истанбулската конвенция, която БСП отхвърля категорично. Зарков не знае откъде идва това твърдение и обясни, че единственото, за което е настоявал, че Истанбулската конвенция да не бъде знаме на партията и да се не крие партията зад темата, а да "работим по истинските и важните теми като корупцията и бедността".

Тази тема играеше роля на димка, призна Крум Зарков и стигна още по-далеч, признавайки, макар и недиректно, че и в момента се използва темата така.

Според Крум Зарков на този етап преговорите за съставяне на коалиция вървят добре, но не трябва да забравят уроците от предишните коалиции. Той показа, че е обезпокоен от думите на своя съпартиец Румен Гечев от вчера за разпределяне на министерствата по формула, подобна на тази на Тройната коалиция.

"Не трябва и то в най-деликатната част от разговора да се подхожда по начин така, че всяко министерство да стане феодална собственост на някоя партия... Трябва да се подходи по фино, по-обмислено, а не да оставя впечатлението, че се разпарчетосва властта. Ние трябва да имаме разбирането, че тръгваме да гоним общи цели. Обратният подход, който разделя министерства и сфери на влияние, не бива да се повтаря."

Най-малкото, убеден е Зарков, това ще породи много скандали навън. Министрите в бъдещото коалиционно правителство, според него, трябва да търсят подкрепата на всяка една от четирите партии, които участват в коалицията.

Социалистите, скочили на Нинова, се отказаха от свикване на ръководните органи засега

Социалистите, скочили на Нинова, се отказаха от свикване на ръководните органи засега

Мотив за това са двете трагедии, станали в страната