21 януари догодина е най-ранната дата, на която може да има антикорупционно законодателство в България. Aко няма стабилно мнозинство и правителство, шансовете за приемането на законите намаляват. Забавянето на този етап е отстъпление от заявката на парламентарните групи, че проектите по Плана за развитие ще имат приоритет. Явно нямат обаче, тъй като не са в дневния ред, а един закон беше отхвърлен. Това коментира пред Нова телевизия служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

По въпроса за законодателството за механизъм за проверка на главния прокурор, Зарков отговори така: "Какво е толкова страшното за наказателното разследване и да се отговори на критиката на Венецианската комисия, а отчетността да е не само в НК, трябва да има начини за по-ефективни решения, затова се решава да има мнозинство".

Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

Крум Зарков: Губим милиони от бавенето на антикорупционните закони

При нови избори БСП ще е отново надолу, според социалиста

В сегашния състав на ВСС Иван Гешев няма от какво да се притеснява, посочи още министърът. Не разбирам критиката, че има атака срещу него, а това е проблем, в който сме осъдени от Европейския съд през 2009 г., поясни Крум Зарков.

Министърът бе категоричен, че България има проблеми с върховенството на закона.

За Шенген може да се очаква да се вземе по-ранно решение в началото на октомври следващата година, съобщи той. По думите му "заради абсолютно безпрецедентната работа на служебния кабинет и лична инициатива на президента Румен Радев".

Румен Радев остава амбициран за Шенген, но за октомври 2023 г.

Румен Радев остава амбициран за Шенген, но за октомври 2023 г.

НС трябва да приеме законите за Антикорупцията и отговорността на главния прокурор