КТ "Подкрепа" продължава борбата с нищожното заплащане на нощен труд. Това обяви президентът на конфедерацията Димитър Манолов на пресконференция.

Днес е проведен извънреден конфедеративен съвет, като двете основни теми, залегнали в него, са позиционирането на КТ "Подкрепа" в изборите за Европейски парламент и промяната на системата за заплащане на нощния труд в България.

КТ "Подкрепа" е решила да пристъпи към протести, докато ситуацията не се промени. БЛС, Организацията на професионалистите по здравни грижи, както и Синдикалната федерация на служителите в МВР стоят зад предложенията за права на хората, които полагат нощен труд.

Преди повече от година КТ "Подкрепа" стартира кампания за увеличение на доплащането за всеки отработен час в интервала от 23 часа до 6 часа сутринта. В момента нормативното доплащане от 2006 година насам за всеки отработен час е 25 стотинки. Тогава конфедерацията на труда е настоявала доплащането за всеки отработен час през нощта да бъде 1% от минималната работна заплата. По думите на Манолов никой не е отрекъл, че заплащането на нощния труд е на унизителни нива. Той обясни и че в рамките на КТД са договорени съвсем различни нива. Има места, където за един час допълнителен нощен труд се доплащат по 3 лева.

Нямаше аргументи срещу това, а нищо не се промени, критикува Манолов.

От КТ "Подкрепа" искат по-високо заплащане на нощния труд

От КТ "Подкрепа" искат по-високо заплащане на нощния труд

Да се заплаща по 0,5% от минималната работна заплата

Пред конфедерацията има три възможности за евровота - подкрепа на нечия партийна листа, издигане на собствена кандидатура, където е поставено ограничение в Конституцията при този тип инициативи, както и призив към българските граждани за висока активност. В рамките на дебата почти не е споменавана възможността за присъединяване към партийна листа, уточни Манолов.

В рамките на дебата КТ "Подкрепа" е решила, че във връзка с политическото ожесточение в България не е добре да създава допълнителен хаос и напрежение в държавата. На заседанието обаче не е взето окончателно решение. Ако исках да стигна до решение, щях да го направя, категоричен беше Манолов, но такива неща не стават насила според него.

Ако се появи обаче работеща възможност, Манолов със сигурност ще погледне на нея позитивно. И в структурата на предишните европейски парламенти е имало представители на синдикатите, но резултатът от тяхната работа не е този, който аз бих искал да видя, посочи президентът на конфедерацията.

400 000 българи системно работят нощем

400 000 българи системно работят нощем

КТ "Подкрепа" иска увеличение на заплащането за час нощен труд

Манолов сподели, че в рамките на организацията няма право на лично мнение, но той е повдигнал темата за дебат. От 500 млн. души в ЕС около 95% от тях остават непредставени според него. Едва 5% от европейците са свръхпредставени, а това според Манолов води до брекзити, поява на крайнолеви и крайнодесни организации, нарастване на напрежението и нарастващо влияние на социалпопулизма. Затова той смята, че пренасянето на автентичния глас на работещите ще е от полза.

Резултатите в европейските избори възпроизвеждат вътрешните дебати, от което никой няма полза, подчерта той.

В никакъв случай не се чувствам бламиран, а получих поздрав, че съм се държал като дипломат и истински лидер на организацията, каза още Манолов. Той не е потърсил подкрепата от КНСБ, но не би се изненадал, ако синдикатите се включат.