Вторият по големите синдикат в България КТ "Подкрепа" настоява за повишение на заплатите в Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Националния статистически институт (НСИ).

"По размер на възнагражденията, например, от 122 институции НСИ е на 98-о място. Има териториални бюра, в които текучеството стига до 33%. Има ужасно много незаети щатове, именно поради това, че заплащането е крайно неатрактивно", представи казуса на пресконференция Ваня Григорова от синдикалната организация.

От 800 до 1100 лева бруто получава един експерт в НСИ, даде пример тя.

"Всички ние очакваме от НСИ коректни данни, ползвани за предстоящи политики, данни за инфлация, за минимална работна заплата, за пазара на труда, за условията за живот", добави Кремена Атанасова, председател на Синдикат на административните служители "Подкрепа".

Работещите в кадастъра в страната излязоха на протест

Работещите в кадастъра в страната излязоха на протест

Искат 20% увеличение на заплатите

"Парите, които властимащите спестяваха от националната статистика, ще ги дадем като санкции", предупреди Ваня Григорова. Повишението, за което настоява синдикатът - поне 30% над текущите нива.

В Кадастъра също е наложително повишението на заплатите поне с 20%, добави тя. "Стачките, които проведохме, иначе ще прераснат в национален протест. В средата на годината обяснихме защо е нужно повишение от 30%, но тогава управляващите обясниха как това е невъзможно и обещаха 20%. Ние тогава се съгласихме, но след това те се отказаха и от това. Това е безумно."

На 11 ноември КТ "Подкрепа" и КНСБ организират национален протест. Исканията им - увеличаване на минималната заплата поне до нива от 850 лева, както и облекчаване на условията за колективно трудово договаряне.