Едночасова предупредителна стачка проведоха работещите от Агенцията по геодезия, картография и кадастър от 10.00 до 11.00 часа. Исканията им са за увеличение на заплатите с 20% от 1 октомври, съобщи БНР.

Протестиращи заявиха пред националното радио, че ще отстояват исканията си докрай и се надяват да бъдет чути. По думите им в най-тежките моменти на ковид пандемията са били на първа линия и не са спирали да работят дори за секунда без да получават допълнителни възнаграждения, а сега за засегнати и от инфлацията.

По данни на Синдиката на административните служители "Подкрепа" в протестната акция участват 90% от всички 400 работещи в Агенцията в цялата страна.

В Агенцията по кадастър подготвят стачка

В Агенцията по кадастър подготвят стачка

Предупредителният протест е организиран от "Подкрепа"

БНТ информира, че на едночасова ефективна стачка тази сутрин са излезли и експертите от службата по геодезия, картография и кадастъра в Пловдив. Те настояват за незабавно увеличение на заплатите, които са малко над минималната за страната. Според протестиращите ниското възнаграждение е причината да няма интерес сред младите специалисти да постъпват на работа, а в същото време пловдивската структура на агенцията е най-натоварената в страната. Те се оплакаха и от липса на достатъчно консумативи за работа. Протестът им беше подкрепен и от независими специалисти-геодезисти.

Нова телевизия съобщава, че също така протестиращите искат основната заплата на всички служители в агенцията да бъде увеличена по съгласуван и одобрен от синдикатите механизъм. Медията посочва, че в системата работят над 400 специалисти с висока квалификация, като инженери, архитекти и геодезисти, които получават ниски заплати, а голямото текучество на кадри затруднява нормалното обслужване на гражданите.

В кадастъра в Пловдив работят 22 души, като средната им заплата е 907 лв., заяви обясни Никола Бадев от КТ "Подкрепа", цитиран от Нова телевизия. По думите му имало назначени служители и на минималното за страната възнаграждение - 710 лв. Според него липсват на кадри, а хората се местят в други ведомства за повече пари, докато ежедневно се обслужват около 350 граждани, увеличение не е имало от 2 години.