Интересен полусъвместен брифинг в кулоарите на парламента, придружен с остри реплики и подвиквания спретнаха помежду си първите лица от парламентарните групи на "Има такъв народ" и БСП.

Всичко започна от брифинг на партията на Трифонов, на който Тошко Йорданов и Станислав Балабанов обвиниха БСП, че заради липсата на повечето от техните депутати от пленарната зала се стигна до невъзможност да бъде събран кворум при поименната проверка, което провали възможността да бъде гласуван на първо четене законът за КПКОНПИ.

"Последните дни много партии се упражняваха върху "Има такъв народ", визирам "Продължаваме промяната" и БСП основно - как ние сме били някаква спирачка за антикорупционното законодателство. В момента в зала кворумът падна поради липсата на БСП. Вчера Александър Симов каза върховна тъпотия, че съм щял да водя листа на ДПС и че сме патерица на ДПС, а днес коалиционният партньор на пепетата (ПП) не влезе в зала, вътре имаше 15 човека, а 11 ги нямаше", за Йорданов.

И продължи с критиките си срещу "столетницата": "Сега този прословут закон за КПКОНПИ няма да мине дори на първо четене. Защото тези прословути борци срещу корупцията от БСП, които изнасят оръжие за Украйна, аз съм убеден, че не го правят за комисионни, изобщо, същите тези провалиха в момента заседанието. Хубаво е да се отбелязва лицемерието в този парламент."

Рашков задраскан като шеф на КПКОНПИ в чернова на ИТН

Рашков задраскан като шеф на КПКОНПИ в чернова на ИТН

Това е чернова с искания от "Има такъв народ", това не значи, че ще бъдат приети

От своя страна Станислав Балабанов заяви, че от партията са били готови да подкрепят удължаване на работата на народното събрание, за да може да бъде приет законът за антикорупционната комисия. "И борците срещу корупцията от БСП начело с Корнелия Нинова решиха да счупят кворума. Много ми е интересно сега, а и като влезем в кампания, каква ще е поредната опорна на тези партии. Надали ще говорят за ГЕРБ, а ще говорят колко сме лоши ние от ИТН. Днес поредната им опорка падна."

"Свиленски, знам че стоиш на брифинга и се опитваш да лъжеш, но това не ти помага", обърна се Балабанов към председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, който с няколко свои съпартийци стоеше в близост до трибуната и на висок глас репликираше и коментираше твърденията на представителите на ИТН.

"Тези хора ходиха с мандата подмишница и говориха как ще пишем програми затова как ще се справим с кризата. Всъщност тези хора са били на други срещи, които пък после не се състояха след като излезе записа (от събранието на "Демократична България"). В неделя тези хора трябваше да се срещнат с Кирил Петков и Асен Василев и да градят идея как да срутят "Има такъв народ. Само че Господ гледа, а "Има такъв народ" е на страната на истината", обърна се към журналистите, сочейки Свиленски Блабанов.

Веднага след края на брифинга на ИТН стоящите отстрани представители на БСП решиха да направят свой, импровизиран и непредвиден такъв. И обвиниха ИТН в лицемерие - не подкрепили програмата на Корнелия Нинова, предложена вчера, а сега говорили за закона за КПКОНПИ.

"Днес когато ДПС излязоха от залата видяха, че няма кворум, наредиха всичките си народни представители, за да кажат - ние сме борци с корупцията. Само че тях ги е страх, не искат нито Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, нито законът да влезе в реално действие", каза на свой ред Георги Свиленски.

"Има такъв народ" са били съгласни Асен Василев да е премиер при съставяне на правителство с третия мандат въпреки думите им против това в публичното пространство, съобщи още червеният депутат. Единственото условие било Бойко Рашков да не застава начело на антикорупционната комисия.

БСП: За пореден път ИТН дърпат шалтера

БСП: За пореден път ИТН дърпат шалтера

За четвърти път Трифонов проваля опита България да бъде управлявана без ГЕРБ и ДПС

"Казаха - Асен Василев го приемаме, приемаме законът да бъде приет на първо четене и искаме до септември да бъде срока за предложения между първо и второ четене. Това нещо може да бъде потвърдено, на преговорите не съм ходил никога сам."

Именно тези думи на Свиленски пък провокираха Станислав Балабанов, който стоеше от страни, да влезе в амплоато си на журналист и да пита по микрофона: "Г-н Свиленски, защо лъжете", на което му беше отвърнато: "Балабанов, на въпроси няма да ти отговарям!".

След минути пък се стигна до ново завъртане на говорещите на трибуната, като депутатът от партията на Трифонов реши да опровергае твърденията на БСП. "Поименно бях споменат от г-н Свиленски, който за пореден път излъга. Той самият се обърка, докато обясняваше кой къде предлагал Асен Василев, какво къде е ставало. Категорично Асен Василев не е бил обсъждан. Самата Корнелия Нинова, която даваше изявления по време на преговорите, отричаше публично да се е говорили за Асен Василев."

"Я изкарай листчето от джоба, изкарай листчето", прекъсна го пък сега на свой ред председателят на парламентарната група на БСП.

Балабанов обаче продължи: "В желанието си за власт г-н Свиленски по-скоро демонстрира как социалисти и демократи се обединяват в жаждата си за власт. Тази истина излезе наяве и хората ще ви накажат, г-н Свиленски, на изборите за тази истина. Хората, които благославяха Бойко Рашков, саботираха гледането на първо четене на антикорупционния закон."