Номинирането на нов еврокомисар е естествен процес, но няма нужда това да става през очернянето на стария.

Това каза Меглена Кунева по повод на коментара на премиера, че предстои ГЕРБ да излъчи ново име за български еврокомисар.

Еврокомисарите са независимии те нямат право да се намесват във вътрешната политика на държавите, които са ги номинирали, отговори Кунева на критиката от страна на премиера, че не е критикувала действията на тройната коалиция.

Кунева се позова на действащия в момента Европейски договор, който задължава комисарите да бъдат независими, да не получават инструкции от своите правителства и по никакъв начин да не се намесват в вътрешната политика на държавите си.

"От името на кого да говоря открито? Ние полагаме клетва, че по никакъв начин няма да се намесваме във вътрешната политика на държавите, които са ни номинирали", подчерта тя.

Кунева обясни още, че номинацията е един сложен процес, който минава през всички етапи, но завършва с независимостта, тъй като еврокомисарите представляват цялата общност.

„За България може да се работи винаги, това не е задължително това да става чрез пост. Аз продължавам да твърдя, че не се стремя към постове", каза Кунева.