"На тези избори хората решиха да не гласуват за назначените кандидати. Между ГЕРБ и БСП има много общи неща. Не съм кандидат на г-н Първанов и няма да бъда. Не, нямам общо с БСП, ДПС и ГЕРБ".

Това заяви кандидатът за президент, издигнат от граждански комитет, Меглена Кунева на пресконференция в София. Тя посочи, че не е искала да призове хората, които са гласували за нея на първи тур на президентските избори, да подкрепят някой от кандидатите на втори тур. Кунева обясни, че е била против това цялата власт да бъде в ръцете на една партия, както и против това БСП да вземе пореден мандат в президентската институция.

"Много е важно да разберем бъдещето си като страна през съдбата на хората, с които ние се срещахме в продължение на 5 месеца. Надявам се, че в бъдеще обезверените хора ще намаляват за сметка на тези, които знаят, че имат своя дял във властта", коментира още тя.

Кунева припомни, че сме много близо до датата 10-ти ноември. "И тогава имаше социализъм, който не беше социален, и сега има демокрация, която не е демократична. Това е тревожно - ноември 2011 г. Трябва да преодолеем неувереността, че от нас зависи нещо", коментира Меглена Кунева.

Тя посочи, че на България й е необходим глас на куража и на надеждата, че когато поискаме промяна, никой няма да ни я открадне след това. "Има все по-голяма липса на отговорност и все по-голямо стесняване на демократичността", коментира начина на провеждане на изборите Кунева. По думите й, всичко се замазва, а това е недопустимо.

"Никога не сме имали повече съмнения за честността на изборите", изтъкна бившият кандидат за президент. Тя иронично допусна, че след години може изборите изобщо да се отменят, за да се спестят средства и спокойно хора да бъдат назначавани на ключови позиции на база на личния рейтинг.

"1 млн. българи не са чути на тези избори. Това са хора, за които аз искам да се грижа", коментира Кунева. Според нея, няма нищо по-лошо от тоталната, завладяваща корупция на мисленето.

"Написахме един текст, който да се хареса на западните ни партньори, но тук той не работи". С тези думи тя определи новия Изборен кодекс. Кандидатът за президент нарече управляващата партия ГЕРБ "нещо средно между партия на театъра и партията на едноличието" и я определи като "сивата партия, която управлява България".

Меглена Кунева коментира и множеството спекулации за това, какво ще прави след изборите. "Ще продължа европейската си ангажираност, ще се срещна с хората, които са ме подкрепили, ще ги попитам по какъв начин се е променил животът им след изборите", обобщи плановете си за близкото бъдеще Кунева.

Тя сподели и че ще обмисли какъв е начинът, по който може да даде алтернатива на тези граждани, които са я подкрепили, но отново не отговори еднозначно на въпроса дали предвижда да създаде партия. "Няма партиен лидер, с когото съм се виждала и да съм правила задкулисни уговорки", опроверга слуховете кандидатът за президент.

Кунева отново заяви, че иска да бъде гласът на хората и подчерта, че ще търси най-подходящият за това начин. Бившият ни еврокомисар възнамерява да направи интернет страница „Гласът на хората" и заяви, че ще продължи да бъде активна във "Фейсбук".

Кунева поздрави Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, като декларира пълната си подкрепа за инициативи на Плевнелиев, за които и тя се е борила през последните години - прозрачност в назначенията на съдебната система, привличане на чуждестранни инвестиции. Тя обяви, че ако това се постигне, България ще може да излезе от международната изолация, в която се намира в момента.

Кунева сподели, че очаква президентската институция да бъде активна по отношение на приемането на бюджет 2012. Науката и образованието са важни, подчерта кандидатът за президент по повод протеста, който готвят от БАН по повод орязания бюджет за следващата година. Според нея единствено конкурентноспособността може да изведе България на прав път.

"Какво става с парите за отбраната? Какво става с парите за общините? Какво става в СЕМ?", запита риторично Кунева и посочи, че очаква от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова да работят по тези въпроси.