Вицепремиерът Меглена Кунева, която Реформаторският блок номинира за нов министър на образованието, отказа да коментира конкретни намерения по този въпрос, преди да се срещне с премиера Бойко Борисов.

"Така че аз имам надежда да се изясни въпросът с премиера. Имам среща с министър-председателя, ще го информирам, разбира се, и за подготовката за антикорупционния закон. И ако има воля в тази посока и желание, ще вървим напред, но на този етап не мога нищо повече да кажа", коментира тя пред БНР.

Кунева коментира и темата за публикувания през седмицата доклад на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и оценка. По думите ѝ, ЕК не ни казвала неща, които не знаем. Всички изброени факти в доклада българските власти ги били знаели, както и че на много места нямало достатъчно силна воля. "Една система като правораздавателната не може да бъде реформирана само отвън, няма как да се заместят нашите усилия", заяви тя.

Според нея имало две много важни констатации в доклада. Най-важното е липсата на политическа воля за борба с корупцията, посочи тя и допълни, че това трябва да бъде променено с приемането на много строг закон за борба с корупцията по високите етажи на властта. Тук трябва да се направи решителна стъпка, категорична беше Кунева.

Казано е също, че Конституцията е стъпка в правилната посока, но малка, така както посочихме и от РБ. Въпросът сега е да се подкрепи тази стъпка с добро законодателство, каза още Кунева, визирайки предстоящия Закон за съдебната власт.

Тя припомни, че Механизмът за сътрудничество и оценка е бил приложен за България и Румъния, за да не бъде отложено членството им в ЕС. България и Румъния можеха да бъдат вързани с Хърватия, която влезе в ЕС през 2013 г.

Кунева беше категорична, че България трябва да бъде третирана наравно с останалите страни в ЕС и даде като пример за двоен стандарт отлагането на решението за членството ни в Шенген, въпреки пълната готовност на страната ни.

По отношение на призивите за отпадане на мониторига, тя каза, че само със заклинания „махнете го” няма да стане. Нужен ни е рязък успех в борбата с корупцията, в съдебната система и вътрешния ред, категорична беше вицепремиерът. Нямаш право да спираш усилията, с всяка следваща стъпка стигаш малко по-нагоре. Опитът за реформи изисква постоянство, допълни тя.