Лидерът на ДСБ Иван Костов призова да се провери дали в казаното от лидера на „Атака" Волен Сидеров от трибуната в парламента не се крият призиви за ксенофобия и етнически екстремизъм, съобщи БНР.

Костов определи случилото се като голямо предизвикателство към местната власт и министерството на вътрешните работи. Те според него дължат отговор на въпроса защо се стигна до това сблъскване.

Защо е разрешен митинг на националисти екстремисти до хора, които провеждат своята петъчна молитва и защо полицията, след като е знаела, че там има разрешен митинг, не е противодействала и защо се е стигнало до това сблъскване.

По думите на лидера на ДСБ прокуратурата дължи отговор кой е провокирал сблъсъка. „Главният прокурор, пък и всички останали политици, трябва да прочетем дали в изявлението на Волен Сидеров не се крият преки призиви за екстремизъм. Ако това е така, трябва веднага да се действа", изтъкна той.

Според Антон Кутев от БСП пък със станалото днес лидерът на „Атака" отново се опитва да стане фактор в политиката - нещо, което е загубил, подкрепяйки правителството на ГЕРБ.

Кутев определи станалото днес като „бунта на пигмеите", „бунта на дребните души, които изведнъж се оказва, че представляват проблем".

„Защото в края на краищата коалиционната политика, омразата, всичко онова, което ГЕРБ показваше през последните години се стовари върху тях" изтъкна Кутев и добави, че тази френетична реакция може да се обясни само с опита на Сидеров да се върне лицето си на фактор  в политиката.