Министерство на икономиката ни обвинява, че нямаме компетенция да проверяваме за райския газ, обвиняват ни за цените на стоките от малката потребителска кошница, обвиняват ни, че всичко това представлява разходване на публични средства и ни обвиняват в евтин пиар.

Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Иван Френкев пред БиТиВи.

Той увери, че няма масови уволнения и освобождавания, като са освободени 7 души заради открити пропуски в системата. Това, че тези служители са работили 10 години в Комисията, не значи, че са си вършили работата, посочи Френкев. Освободените бивши служители не са уволнени по политически причини, а това е повод да се дискредитира работата на КЗП, увери той и добави, че идеята за натиска върху Комисията е да се изчегърта.

Френкев подчерта, че КЗП работи и иска да продължи да работи, без да ѝ се оказва натиск. Крайната цел е да се дискредитира работата на КЗП и да се направи опит да се смени ръководството ѝ, както става по много други ведомства, предполага Френкев.

Той е очаквал служебното правителство да подходи по-различен начин и темата за защита на потребителите да бъде продължена. Това до момента не се случи, а ние получихме сигнал, в който се опитват да ни окажат натиск и да ни питат защо не сме си свършили работата, изтъкна Френкев.

КЗП не продължава с проверките за райски газ, но Комисията има програма, чрез която проверява магазините и нощните заведения. Там, където се открие продажбата на райски газ, КЗП сезира съответните компетентни органи. Идеята на проверките е била максимално бързо да реагират отговорните институции. Ние се явихме като първите, които реагираха за райския газ, посочи Френкев.

Припомняме, че вчера Иван Френкев алармира за блокиране на работата на Комисията от страна на Министерството на икономиката и индустрията, което отговори с информация за масови уволнения в структурите на контролния орган.

Шефът на КЗП се оплака от политически натиск
Обновена

Шефът на КЗП се оплака от политически натиск

МИ отговори с информация за масови уволнения в комисията