Няма конфликт (в здравеопазването - б.р.), трябва да си говорят повече - не се говори за пари, не се говори за някакви непреодолими пречки. Хората бягат от контрола, който искаме да сложим върху дейностите. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Сандански, където бе открит Археологически парк.

Премиерът мотивира предложените реформи в здравеопазването с изказвания за злоупотреби. "Хилядите лекари и медицински работници искат и по-добро възнаграждение, то може да дойде като се спестява от тези, които по един или друг начин източват каси", каза Борисов.

Относно искането да бъде въведен пръстов отпечатък за влизане в болница, в аптека, Бойко Борисов запита реторично: "Какво им пречи това, че ще се установи, че един и същи човек влиза в болница, в аптека?". Той даде пример, че подобно неодобрение имало при обсъждане на идеята депутатите да гласуват с пръстов отпечатък. "За това приемам, над 300 млн. дадохме за нова апаратура", каза премиерът и започна да изрежда цифри, насочени за различни медицински дейности.

"Никой не е безотчетен. Всеки документ, който излиза от МС трябва да го видя, подпиша. Крайно време е обществото да спре да задава въпроса източва ли се здравеопазването. Миналата година Здравната каса е финансирана с над 470 млн. лева. Усетиха ли хората по-добро здравеопазване? Не", сам си отговори премиерът.

"От тук нататък всичко е в ръцете на министър Москов и се надявам да съумее да обясни всяко свое действие, всяка своя наредба, защото това е специфична лекарска дейност. Той е диалогичен човек". Ако беше лесна реформата, Радан Кънев щеше да си подкрепя министъра. Всички сме за реформа, ама някой друг да я направи", коментира Борисов.

Запитан дали го тревожат криминалните новини, с които медиите всяка вечер заливат зрителите, Борисов каза: "Ако забелязвате, в последните месец-два има едно много положително раздвижване в работата на МВР, ДАНС, прокурорите. Ако не ме лъже паметта сега в 13:30 часа ще дадат един брифинг за една прекрасна операция. Ще ги чуете, хората се стараят много и ще работят много по-добре".

Относно отхвърления проект на Закон за МВР във вътрешната парламентарна комисия, премиерът смята, че партньорите им - РБ са били против, а подкрепящите ги партии като АБВ и ПФ, също са се въздържали. Така ГЕРБ останали сами във вътрешната комисия, където бе гледано предложението за нов закон за МВР.

Защо да са против тези, които носят рисковете - полицаите, граничарите, пожарникарите да са първа категория и тези, които седят по кабинетите да са трета, запита премиерът.

Той даде пример със себе си, че си седи в кабинета и работата му била трета категория и заплаши, че при нови избори някои от депутатите няма да са в парламента. "Надявам се депутатите от ГЕРБ много бързо да се организират и да го внесат за първо и второ четене. Това ще е теста за ГЕРБ", заяви Борисов.

Според него, единствено ГЕРБ имали изгода от нови избори, но от това щяло да пострада държавата. "Толкова им се иска да са в парламента, че толкова сигурни и стабилни не сме били. Не може от всяко нещо да им подсигурявам ГЕРБ в парламента да ги подкрепят, накрая те (другите партии - б.р.) се дърпат и оставят ГЕРБ отпред - ние да понесем отговорността. Целта на реформата на МВР е да се спестят пари от неприсъща дейност", заяви той.

Запитан какво се случва в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), той каза, че не бил изненадан от проверките. "Най-добрите експерти от ДАНС и прокуратурата са там - във фонда", допълни Борисов.