Атака, манипулация или уязвен интерес от страна на левицата заподозря Менда Стоянова в опита й "защита на предприемачите". Поводът за размяна на реплики между управляващи и опозиция станаха промените в Закона за митниците, с които се въвеждат нови изисквания за софтуера на касовите апарати. С тях на практика по-старите апарати, закупени през 2011 г., които са на 10 и повече години ще подлежат на смяна.

Цената на един касов апарат е между 100 и 150 лв. По-новият клас касови апарати, закупени през последните три години ще трябва да се актуализира софтуера им. Това се налага заради по-строгите изисквания, въведени с промените в Закона за митниците. Изискванията са към софтуера, обслужващ въпросните фискални принтери или касови апарати. Целта на изискванията е забрана на модулите за манипулиране на данните от касовите апарати.

Управляващите се надяват така да се сложи край на нелоялната конкуренция между предприемачи и търговци, които манипулират данните от продажбите и тези, които са лоялни. Всъщност очакванията са голяма част от бизнеса да бъде доволен от тези промени. Такива са били и нагласите изказани по време на обсъжданията на промените в бюджетна комисия, от които левицата, е отсъствала.

Правителството изтупва бизнеса като брашнен чувал, скочи Таско Ерменков

Правителството изтупва бизнеса като брашнен чувал, скочи Таско Ерменков

Със промените в Закона за митниците

"В един магазин или в един ресторант, освен касови апарати или фискалния принтер има компютър, на който е инсталиран софтуер за управление на продажбите. Всички вие знаете как съответния сервитьор качва тези продажби на този компютър. Това, което се въвежда са изисквания към този софтуер. Не съдържа модули, позволяващи заобикаляне на тези изисквания, не съдържа модули за промяна, изтриване или друг вид манипулиране на информацията в базата данни на софтуера. Всички знаете, че при проверките, които извърши НАП, се констатираха изключително много случаи, в които манипулацията се извършва от този софтуер. От него има възможност данните за продажбите да изчезнат. Всички искаме светла икономика. Вие ме питате какъв е делът на сивата икономика. Това е начинът да изсветлим икономиката", настоя Менда Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова бе категорична, че популизмът на БСП следва да има някакви граници. По думите й точно в секторите на общественото хранене, търговията на едро и дребно, се въртят най-много сиви обороти.

Относно нападките на БСП за лобизъм от страна на ГЕРБ към конкретни фирми, производители на касови апарати, Стоянова определи твърденията като "глупости": "Касовите апарати се произвеждат от няколко български фирми и няма лицензиране на тази дейност", коментира Стоянова.

Драгомир Стойнев убеден, че идат предсрочни избори

Драгомир Стойнев убеден, че идат предсрочни избори

С 250 милиона лева ГЕРБ ще рекетират малкия и среден бизнес

На въпрос, свързан с личните лекари и искането за отпадане на въпросните касови бележки, Стоянова заяви: "Има лични лекари, при които за над 50% от проведените прегледи - няма такава отчетена такса".

По думите й затова са и последните промени в Закона за Здравното осигуряване. Тя не вижда проблем личните лекари, отчитайки работата си пред касата, да отчетат и касовата си бележка, с която са маркирали на пенсионера по-ниската такса, за да получат разликата от касата и това да се случва през касовия апарат.

"Как ще рефлектира върху пациентите - просто потребителската такса, която в момента се плаща от всеки пациент - трябва да се отчете като приход от личния лекар, а не да влезе тайно в неговия джоб", констатира Стоянова.