Групата на "Обнови Европа" в Европейския парламент прие ключова декларация в подкрепа на България и Румъния по пътя им към Шенген.

Решението беше взето по време на заседание на групата в автрийската столица Виена.

В приетия документ се посочва, че през 2011 г. България и Румъния успешно са завършили процеса на оценка по Шенген и са изпълнили всички правни и оперативни условия за прилагането на достиженията на правото от Шенген във всички области.

Изтъква се, че това е било постигнато със значителни инвестиции от национални фондове и фондове на ЕС в продължение на повече от десетилетие и е било признато в рамките на целия процес на партньорска оценка и проверка по Шенген.

"Европейският парламент, Европейската комисия и преобладаващото мнозинство от държавите членки предоставяха ясни и многократни послания, че България и Румъния принадлежат към Шенген от техническа и правна гледна точка", подчертават либералите.

Словения иска България в Шенген

Словения иска България в Шенген

Любляна за пореден път препотвърди подкрепата си за страната ни

Те заявяват, че предимството на свободното движение в рамките на Шенген е отказано на румънските и българските граждани без основателна причина или обяснение.

"Подобна дискриминация сериозно подкопава отношението спрямо ЕС сред гражданите на двете страни, месеци преди европейските избори, като същевременно нанася значителни вреди на бизнеса в България и Румъния", предупреждава се в декларацията.

Според "Обнови Европа" политическото решение за пълноправно членство в Шенгенското пространство не трябва да бъде въпрос на привилегия, а на процес, предпоставящ предвидимост и яснота.

Групата изразява дълбокото си съжаление за продължаващото вето на Австрия, което според нея няма правна обосновка, и подчертава, че то намалява политическото доверие в ЕС спрямо неговите граждани.

Шенген е доверие и Мария Габриел работи за него

Шенген е доверие и Мария Габриел работи за него

Относно ЦИК, според нея няма риск за каквато и да е намеса

Необоснованата и безпочвена позиция на австрийското правителство се използва от антиевропейската пропаганда, включително руската пропаганда, в ущърб на политическите цели на ЕС, категорични са от "Обнови Европа".

Те допълват, че това решение подкопава и капацитета на ЕС да насърчава своите ценности и добро управление в други държави извън Съюза, включително в държавите в процес на присъединяване.

"Обнови Европа" призовава Европейската народна партия (ЕНП) да предприеме законови мерки спрямо водещата политическа партия в австрийското правителство, отговорна за това положение.

Тя призовава австрийското правителство да отмени ветото си незабавно и да позволи на Румъния и България да се присъединят към Шенген.

Европарламентът отново поиска България в Шенген до края на годината

Европарламентът отново поиска България в Шенген до края на годината

Настоява ЕК да обмисли финансови компенсации за забавянето