По-либерален режим на свижданията в затворите и месечен домашен отпуск за лишените от свобода предвижда законопроектът на правителството за изпълнение на наказанието и задържането под стража.

Министрите ще разгледат документа на днешното си заседание, съобщи БНР.

Според законопроекта омбудсманът и неправителствените организация също ще контролират дейността на наказателно-изпълнителните органи.

С новия закон за първи път се регламентира забраната за изтезание и жестоко отношение, това е най-честата препоръка на правозащитните организации.

Освен причиняването на физическа болка, за изтезание ще се смятат и случаите, в които лишените от свобода са поставени умишлено в неблагоприятни условия - нямат достатъчно жилищна площ, храна, облекло и отопление.

Законопроектът дава възможност за по-либерален режим на свижданията, възможности за контакт с близките до 12 часа, както и месечен домашен отпуск. Въвежда се изрично правото на телефонна връзка за лишените от свобода.

Всяка година ще се приема инвестиционна програма за подобряване на условията в затворите. Ще бъдат определени и стандарти за годишна бюджетна издръжка на затворниците, предвижда още законопроектът.

Шест месеца след като законът влезе в сила, правителството трябва да приеме програма за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Три години след това жилищната площ за един затворник не може да бъде по-малка от 4 квадратни метра, е посочено в проекта.

Омбудсманът и неправителствените организации също ще контролират за проблеми в системата. Резултатите от проверките за състоянието на затворите ще се обявяват публично.