Генералният народен конгрес на Либия излезе с декларация, в която се засяга и въпросът със заразените със СПИН либийски деца.

В изявлението се подчертава важността на това светът да узнае за мащабите на трагедията на децата, които били „умишлено инжектирани" с ХИВ вирус.

Либийските парламентаристи определят този акт като чудовищно престъпление, извършено срещу деца и без прецедент в историята на човечеството, предаде агенция Джана.

В позицията се отделя внимание на фонда, предназначен за лечение на децата. Депутатите осъждат натиска, оказван върху Джамахирията и „опитите да се породят съмнения относно либийското правосъдие.

Наред с това парламентът призовава да бъдат заловени агентите и разузнаванията на страните, които стоят зад престъплението.

Въпросът за децата се засяга в 23-та точка от декларацията. В следващата, 24 точка се  подчертава необходимостта от продължаване на усилията за освобождаване на "либийския политически затворник" Абдел ал Меграхи, излежаващ присъдата си в британски затвор. Меграхи бе осъден за атентата над Локърби.