Единственият кандидат за доставка на машини за гласуване - "Лирекс" ООД, е искала да продаде, а не да даде под наем устойствата на държавата.

Това става ясно от документите за обществената поръчка, която беше прекратена снощи, публикувани от ЦИК, съобщи "Труд".

"Представителят на участника заяви пред комисията, че тяхното предложение е за продажба на машините, включително и възможността част от машините да бъдат доставени извън срока, т.е. включително след края на изборите държавата да придобие машините, което не отговаря на условията в обявлението и документацията за участие", пише в доклада на ЦИК.

"При вариант продажба участникът е разчитал, че ще доставя бройките на партиди и след всяка партида ще му бъдат плащани доставените количества. Една част от устройствата (около една трета) могат да се доставят за изборите, следващите две трети в период след изборите", пише още там.

Ценовата оферта, подадена в отделен плик, така и не е отворена. Досега държавата плащаше за експерименталното и частично гласуване между 1500 и 1860 лв. наем на машина на всеки вот - цена, многократно по-висока от платеното за сходна услуга в други държави.

"В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец", обясни в съобщение до медиите управителят на "Лирекс" Манол Илиев.

"В момента разполагаме с готова машина, на която можем да направим демонстрация на целия процес по упражняване на изборен вот. Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок", допълни Илиев.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че на тези избори няма да има машинно гласуване. Членовете на Централната избирателна комисия гласуваха да отстранят единствения кандидат в обществената поръчка за осигуряване на 12 500 машини и да прекратят състезателната процедура.

На заседанието на Комисията беше представен доклад на специализираната комисия, според който фирмата, подала единствената оферта за участие в процедурата, не може да отговори на техническите изисквания по нея. Членовете на Комисията коментираха, че вариант без машини за техническо гласуване не би трябвало да подложи на риск предстоящите избори и те ще бъдат валидни.