През януари у нас пристигат мисии на представители на ЕК. На тази база Комисията ще изготви доклад. 

Това заяви генералният директор на дирекция „Разширяване" в Европейската комисия Майкъл Лий след двучасовата си среща с вицепремиера Меглена Плугчиева.

Майкъл Лий обясни, цитиран от БНР, че след доклада страната ни, заедно с ЕК, ще обмисли какви да бъдат следващите стъпки по отношение на спрените проекти с европейско финансиране за страната ни.

Той обаче бе категоричен, че ЕК очаква да бъдат предприети конкретни стъпки за справяне с нередностите, които не би трябвало да се повтарят за в бъдеще.

Лий допълни, че България регистрира напредък и реални подобрения по отношение на управлението на Централното звено за финансиране и договаряне в Министерството на финансите, благодарение на усилията на Меглена Плугчиева и Димитър Ивановски.

Мнение:
Една голяма част от изводите на експертите от ЕК и Геренарална дирекция "Разширяване" според нас са или несъстоятелни, или недостатъчно аргументирани, това е проява на поръчкова схема, която се разиграва с програмата ФАР
                       Още...

Привлечен е допълнително персонал в структурата, затегнати са и контролните механизми "и все пак необходимо е още време, за да има конкретни резултати", допълни той.

Майкъл Лий уточни, че посещението му в България е по молба на еврокомисаря по разширяването Оли Рен.
Той изрази задоволство, че е успял да се срещне и с премиера Сергей Станишев. 

Вицепремиерът Плугчиева отказа да даде повече информация за разговора й с Майкъл Лий.

Припомняме, от писмото на ЕК до българските власти от миналата седмица стана ясно, че оценката за програма ФАР е направена за периода от юли 2007 г. до юли 2008 г. и не са отчетени мерките на българското правителство от лятото до сега за подобряване на управлението на евросредствата по предприсъединителната програма.