С влошаване на икономическата ситуация в Русия ще се предизвика и още една вълна от емигранти - икономически емигранти от Русия. Това са очаквания на министъра на иновациите Даниел Лорер. Проведени са вече разговори с компании, които имат работна ръка в Русия, за да се видят възможностите те да бъдат привлечени тук. Нужно е обаче и държавата да се свърши работата, за да създаде механизъм за приемане на работници от Русия и Беларус, които са квалифицирани.

Иначе в студиото на БТВ Даниел Лорер заяви, че страната ни е подходила изключително хуманно към украинските бежанци, като подчерта, че България е единствена от целия ЕС, която ги е посрещнала в хотели за разлика от бунгала, палатки и лагери по други страни. България подходи изключително хуманно и сега към украинските бежанци у нас започват да се възприемат същите мерки, каквито има в цяла Европа", заяви министърът.

Омбудсманът иска интеграция, а не почивни бази за украинските бежанци

Омбудсманът иска интеграция, а не почивни бази за украинските бежанци

Ковачева пита как ще се почувстват по-спокойни бежанците, като ги настаним по морето

Според Лорер случката от парламента на 1 юни, когато депутати почти се сбиха, показва "изключително проблемна политическа култура, която започва да се развива", отбеляза Лорер. "Коалицията е съставена от четирима партньори и всеки един от тях се бори за представителство в бюджета, който трябва да се гласува. Винаги, когато има важен и преломен момент, всяка една от страните в коалицията се опитва да бъде максимално силна, за да се пребори за своите избиратели. В случая с бюджета това се случи още зимата, а сега се случва преди актуализацията на бюджета, така че известно повишаване на политическия тон е нормално", смята обаче Лорер по отношение на изказванията преди всичко идващи от "Има такъв народ".

Според него правителството като изпълнителна власт успява да намери консенсус и да се движи напред. Все още обаче това не се е случило в парламента, който "трябва да намери своя ритъм, за да започне да работи за България".

Лорер: Първите пари по Плана за възстановяване идват лятото

Лорер: Първите пари по Плана за възстановяване идват лятото

Преките чуждестранни инвестиции у нас се удвояват, по думите му

Той даде конкретен пример с Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени инвестиции в България за 13 милиарда за възстановяване от COVID пандемията. За да имаме по-добра икономика, българският парламент трябва да приеме 22 законодателни реформи.

"И коалиция, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в парламента, да заработи много здраво, за да се случат тези реформи навреме", призова Даниел Лорер.