Не трябва да се допуска противопоставяне между българите и украинските бежанци. За това настоя омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ.

"Украинските бежанци са поставени в тежка ситуация, аз мисля, че българите сме солидарни с тях. но в края на краищата тези хора трябва да бъдат поставени в нормални, човешки условия, очевидно не на първа линия на морето - не просто защото това води до сериозно противопоставяне, но и също защото тези хора трябва да бъдат интегрирани", отбеляза тя.

Според нея почивните бази са кроткосрочни решения, тъй като са на отдалечени места, където хората не могат да се интегрират, а децата не могат да се запишат в училище или да учат български.

Общественият защитник е на мнение, че трябва да се намери по-ясен подход, при който да се даде възможност на бежанците да стъпят на краката си, за да поемат нещата в свои ръце.

Омбудсманът: Подготовката за приемане на украински бежанци е започнала късно

Омбудсманът: Подготовката за приемане на украински бежанци е започнала късно

Внезапна проверка в центровете в Елхово и в "Сарафово"

Ковачева призна, че държавата помага, но в случая по нейни думи действително се стига до едно много неприятно противопоставяне.

Тя е направила внезапна проверка в центровете в Елхово и Сарафово и е установила, че през първия ден не е имало достатъчно добра подготовка - фургоните не са били подготвени, нямало е хладилници, условията не са били подходящи за деца и хора с увреждания.

По нейни думи основният проблем за самите украинци е, че не им се дава своевременно информация. "Не знаят къде ще отидат, колко време ще пътуват, не знаят колко време ще останат там и къде ще отидат след това. Това ги притеснява, защото голяма част от тях са жени с малки деца", обясни Ковачева.

Максимум до 72 часа е предвидено оставането на украинските бежанци в буферните зони

Максимум до 72 часа е предвидено оставането на украинските бежанци в буферните зони

Няма настанени украинци в Елхово

Настаняването на бежанци в почивните бази е създало напрежение сред българи, чиито резервации са били отменени в последния момент.

Когато има война, не е момент да се говори за резервации, но в края на краищата трябва да има баланс на интересите и все пак да има една дългосрочна политика, подчерта омбудсманът.

Според нея и за самите украинци не е добре. "Какво, като ги настаним на морето? Ще осигурим една почивка, но те по какъв начин ще могат да се почувстват интегрирани и спокойни за бъдещето си?", запита тя.

Калина Константинова: Настаняваме украинските бежанци временно в центрове в Сарафово и Елхово

Калина Константинова: Настаняваме украинските бежанци временно в центрове в Сарафово и Елхово

Закрилата е право, а не задължение, категорична тя