Не виждам никакъв вариант Реформаторският блок да припознае и да работи с изключения лидер на ДПС Лютви Местан. Това обяви в интервю за БНТ лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски. Той отказа да коментира ситуацията в ДПС, като изтъкна, че никой не е разбрал какво точно се е случило в движението.

Лукарски е категоричен, че не могат да работят с Местан, защото той дълго време е бил в ДПС, а именно движението най-много критикувало Реформаторския блок. Той подчерта, че Реформаторският блок и СДС са готови да работят с всяка партия, която защитава националните интереси на България.

Запитан как работят с партията на Корман Исмаилов – Народна партия „Свобода и достойнство” (НПДС), която е част от РБ, след като преди време и Исмаилов е бил част от ДПС, Лукарски отговори, че Корман Исмаилов се е отцепил преди доста време от ДПС и е доказал, че партията му работи за националните интереси. Лидерът на СДС не смята за възможен и вариант Местан да стане част от партията на Исмаилов. Той подчерта, че не можело да се работи с хора, които до вчера са лежали в затвора или са били агенти на Държавна сигурност.

Относно ДСБ, Лукарски заяви, че те не са излезли в опозиция, защото по-голямата част от хората в партията били на управленски позиции. Предстояло все пак да се разбере каква е тяхната позиция.

Божидар Лукарски не смята, че предсрочни избори в момента са на дневен ред. Според него в тази сложна обстановка в света и Европа те не биха помогнали на България, която се е очертала като остров на стабилност.

Помолен за коментар за готвения от БСП вот на недоверие, той заяви, че това е работата на опозицията и нямало нищо лошо, ако имат аргументи да ги изложат в парламента.

Коментирайки убийствата на двамата бизнесмени от миналата седмица, Лукарски заяви, че показни убийства стават не само в България, а това дали са показни въпросните трябвало да го кажат разследващите. Определи като избързваща декларацията на КРИБ, в която обявиха, че ще искат оставката на МВР шефа ако в най-кратки срокове не бъде разкрито убийството на модния бос.

В СДС не били обсъждани кандидатури за президентство. Самият Лукарски не бил мислил какво ще прави, ако бъде излъчен, защото нямал амбиции за президент.

Той сподели, че е по-песимистично настроен от премиера за икономическия ръст, защото той не зависи само от случващото се у нас. Все пак изрази надежда през 2016 година да има оптимистични резултати.

За „Южен поток” Лукарски заяви, че официално от руска страна няма нищо по въпроса, всичко са спекулации на различни медии. Няма движение по проекта в момента, подчерта той.

Според него ако цената на петрола се задържи или пада на световните пазари, няма причина цената на горивата у нас да скочи до края на годината.