Съвременна Македония може да бъде обект на анализ на Фройд и Юнг. Това заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски в лекция пред студенти, посланици и патриоти от ВМРО в аулата на Софийския университет.

Според него в момента страната му прилича на исторически кич и историческа карикатура, особено с ширещия се в момента стремеж за „антиквизация" на Македония.

Георгиевски бе посрещнат с бурни аплаузи и на крака от пълната зала. Темата на лекцията му бе за евро-атлантическата интеграция на Македония.

Македония имаше големи очаквания, че ще влезе в НАТО, припомни той. Страната е спирана обаче от Гърция заради проблема с името на бившата югославска република. Именно това е препъни камъка пред югозападната ни съседка за пълноправно членство в НАТО и ЕС.

Реформите са ОК, те са направени, изтъкна Любчо Георгиевски. Той обаче критикува неотстъпчивостта на Гърция, чиято позиция според него по въпроса за името е ирационална.

Бившият македонски премиер оцени високо българската подкрепа за Македония. Същите проблеми, които имаме с Гърция преди 20 години можеше да ги имаме с България, каза Любчо Георгиевски. Но България не тръгна по този път да блокира Македония по пътя към НАТО и ЕС, а това е правилната политика, допълни той.

По думите му въпреки известни проблеми, които съществуват между нашите две страни, България трябва да запази политиката си на постоянна подкрепа за евро атлантическата интеграция на Македония.

Според Георгиевски в случая с името и Македония не води рационална политика със своята неотстъпчивост. Трябва да се седне на масата на преговорите и да се преговаря, категоричен е бившият македонски премиер. Страната според него трябва да направи известни компромиси, както и гръцката страна. Ако Македония не направи компромис скоро, в близко време няма да стане член на НАТО и ЕС, категоричен е Любчо Георгиевски.

Той обаче е скептичен, че компромис в близките 3 години може да бъде постигнат. След 3 години приключва мандатът на настоящето македонско правителство. Македония няма време да отлага членството си в НАТО и ЕС, категоричен е Любчо Георгиевски.

Преди години според него Македония и други страни като Хърватска например са наблюдавали присъединяването на съседките си в ЕС. Сега Хърватска е почти член на общността. Македония все още е в публиката, смята той.

Освен това само Македония, Босна и Косово не са членки нито на ЕС, нито на НАТО, а това според Георгиевски не е повод за гордост. Той е на мнение, че течащата в момента антиквизация на Македония не е добре за страната.

Ако досега в международната общност се е гледало на Македония като на жертва в проблема за името, то сега Македония е страна, която създава конфликти. Мнозинството хора в Македония подкрепят антиквизацията, подчерта Георгиевски, без да прикрива недоумението си към тази тенденция.

До преди години той не познавал македонец, който да се счита за античен македонец. Сега масово е мнението сред жителите на Югозападната ни съседка, че са антични македонци.
Сега имаме в Македония масово печатане на книги за античните македонци, недоумява бившият македонски премиер.
Създават се и учебници за така наречените антични македонци, появил се и старомакедонският език - езикът на Кирил и Методий и св. Наум.
По-страшното според Любчо Георгиевски е, че тази антиквизация "заразява" научни разработки.

Той обаче успокоява - от този процес България може само да спечели. Ако до скоро македонците са имали претенции към Кирил и Методий, св. Наум и св. Климент, сега целта им са исторически "великани" като Аристотел, Александър Велики и баща му Филип, изтъкна той.

Трябва да има отрезвяване от тази хипноза, смята още Георгиевски. Но според него най-парадоксалното е, че тези македонци, които имат претенции да са антични македонци и са яростни привърженици на антиквизацията на страната, я напускат, гледат да избягат от тази "Велика Македония".

Странното според него е, че докато се правят опити за възвеличаване на Македония, тя страда от най-тежката си демографска криза и от масова емиграция.

Любчо Георгиевски е министър-председател на Македония от 30 ноември 1998 г до 1 ноември 2002 г.
През юни 2006 година, Георгиевски придобива българско гражданство на основание на своя произход и се регистрира с постоянно местожителство в Благоевград.
Той е първи председател на ВМРО-ДПМНЕ, от нейното основаване до май 2003 година. Той е първият вицепрезидент на Република Македония след обявяването на независимостта ѝ през 1991 г.