Избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да се различава съществено от тази регистрираната на вота за Народно събрание от 2 април 2023 г.

Това сочат данните от проучване на "Тренд" за електоралните нагласи у нас преди изборите за Народно събрание и Европейски парламент. То е проведено от 29 май до 4 юни 2024 г. сред 1007 пълнолетни българи по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и "24 часа".

Смятат да гласуват 48% сънародниците ни, живеещи на територията на страната. Това значи, че може да се очаква правото си на глас да упражнят 2,5 - 2,7 млн. избиратели.

Малки и нови партии мобилизират периферия и разочаровани на избори №6

Малки и нови партии мобилизират периферия и разочаровани на избори №6

За победителя ГЕРБ остава проблем мнозинството, прогнозира Алфа Рисърч

Отчита се по-слаб интерес към изборите за Европейски парламент, като се очаква на тях да гласуват между 2.3 и 2.45 млн. българи.

Не са регистрирани сериозни промени в електоралните нагласи в следствие на предизборната кампания и основна интрига на предстоящите избори остава битката за второто и третото място. ГЕРБ остава начело с подкрепа от 26.5% сред гласуващите. Второто място си оспорват ПП-ДБ с 15.3%, "Възраждане" с 15.1% и ДПС с 14.9%. Разликата между трите формации е минимална и е в рамките на статистическата грешка, което значи, че подредбата може да е различна. БСП остават пети с 8.5%, а "Има такъв народ" ги доближава с 5.9% подкрепа от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Снимка 668486

Източник: Тренд

"Солидарна България" запазва шанса си за влизане в 50-ото Народно с 3.4%. "Синя България" получава подкрепата от 2.1%, ВМРО - 1.4%, "Левицата" - 1.3%, "Български възход" - 1.1%.

4.4% от анкетираните избират опцията "не подкрепям никого".

"Не отчитаме сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Въпреки това, поради пренебрежителната дистанция между втория, третия и четвъртия, не можем да изключваме различна подредба при вота за Народно събрание и този за Европейски парламент", посочват от "Тренд". На европейските избори се очаква малко по-висок резултат на ПП-ДБ з, а БСП са с близо половин процент след тях.

Снимка 668485

Източник: Тренд

Малко по-различни са данните на "Галъп интернешънъл болкан" от сондаж за електоралните нагласи по поръчка на БНР, проведен между 29 май и 4 юни сред 1003 пълнолетни българи.

Според заявеното от анкетираните сигурността на вота за Народното събрание е 40,2%. 3,5% от смятащите да гласуват, посочват, че ще изберат опцията "не подкрепям никого". За европейските избори и според "Галъп" се очаква избирателната активност да е по-ниска - 37,7%. 3,1% заявяват твърдо намерение за гласуване с "Не подкрепям никого" в изборите за Европейския парламент.

Над 80% смятат, че ще има външна намеса на изборите

Над 80% смятат, че ще има външна намеса на изборите

Почти 70% от българите вярват в конспиративни теории

При аналогични с тези от проучването резултати на изборите ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от гласовете, ПП-ДБ - 15,7%, "Възраждане" - 15,5%, ДПС - 15,3%. Под въпрос остават второто и третото място. БСП биха имали 8%, а ИТН - 6,1%. Шансове дори за преминаване на бариерата за влизане в Народното събрание според "Галъп" освен"Солидарна България" с 3,1%, има и и "Синя България" с 2,8%. Труден за прогнозиране е резултатът на "Величие" - засега с подкрепа от 1,7%. В битката за процент са ВМРО с 1,3%, "Български възход" - 1,1% и "Левицата" - на самия ръб от 1%. . Нелоши изгледи да се прицелят в еднопроцентовия праг имат формациите на Васил Божков, на Радостин Василев, на Иван Гешев, "Зелено движение" и други.

Снимка 668488

Източник: "Галъп интернешънъл болкан"

За Европейския парламент, както може да се очаква, нагласите са доста сходни с тези за изборите за Народното събрание, но има и известни разлики. ГЕРБ-СДС биха получили 25,7% от гласовете, ПП-ДБ - 15,9%, "Възраждане" - 15,4%, ДПС - 14,9%, БСП - 7,9%. ИТН с 5,9% е на ръба на бариерата за представителство в Европейския парламент. По-назад остават "Солидарна България" - с 3%, "Синя България" - 2,6% и др.

Снимка 668487

Източник: "Галъп интернешънъл болкан"