Временният лидер на Съюза на демократичните сили Борис Марков е поискал от подалия оставка председател на партията Мартин Димитров пълномощно, с което да тегли неограничени суми от касата на СДС.

Това съобщава в Мартин Димитров в личния си профил в социалната мрежа Фейсбук.

Винаги съм бил против партийни въпроси да се дебатират през медиите, затова и дълго време мълчах. Временният председател Борис Марков прекали в изопачаването на фактите и се чувствам длъжен да обясня на хората." - пише Димитров.

В съобщението се казва още:

Борис Марков написа и поиска от мен нотариална заверка на пълномощно да тегли "неограничени суми". Когато попитах за какво им е, не можаха да отговорят. В момента финансовият директор на СДС - Филип Кирев има пълномощно и изпълнява всяко решение на ръководството на СДС. Тоест работата на партията протича нормално и финансовият директор изпълнява всеки одобрен разход. Изниква въпросът - защо при това положение Борис Марков истерично иска пълномощно да тегли "неограничени суми"?
Все пак той е само временен председател, който трябва да организира изборите и да си ходи след това. Никога аз не съм ходил в банката по дела на СДС, както и някои от двамата главни секретари в моя мандат. Винаги с това се е занимавал финансовият директор, който най-добре е запознат с изискванията на закона за политическите партии и на сметната палата.
Показателно е, че Борис Марков е подал документи за регистрация в съда без да уведоми част от ръководството на СДС. За какво му е на един временен председател с мандат от един месец, да организира изборите, регистрация в съда и право да тегли "неограничени суми"?

Припомняме, на 8 юли в СДС ще се проведат извънредни избори за председател на синята партия. За поста ще се състезават  Ваньо Шарков, Емил Кабаиванов, Иван Сотиров и Лъчезар Тошев.

Днес единият от претендентите - Румен Христов, се оттегли от участие в изборите.
В емоционално писмо до медиите той заяви, че е направил един от най-трудните си избори.

В  неделя в около 220 избирателни секции 9 000 членове на Съюза на демократичните сили ще упражнят правото си на вот, гласувайки за председател на партията.