Кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе в Столичния общински съвет капиталова програма, за да могат да продължат текущите проекти в столичния град макар и все още да няма гласуван държавен бюджет за 2023 година. Въпросната програма е на стойност близо 595 милиона лева, от които 298 милиона са собствени средства, а останалите 297 са еврофинансиране. Това обяви Фандъкова на пресконференция в Столична община.

"Активният сезон за работа в общините отдавна започна преди повече от месец. По това време на годината обикновено сме представили капиталовата програма и обектите, по които работим през строителния сезон. За съжаление, се намираме в ситуация, в която почти в средата на годината София и всички други общини нямат приет бюджет и капиталова програма. Изправени сме пред риска голяма част от планираните обекти да спрат заради това, че няма държавен бюджет. Съгласно закона общините приемат бюджет до месец след приемането на държавния бюджет", обясни текущата патова ситуация столичният кмет.

При тази хипотеза ще се работи единствено и само в рамките на, както повелява законът, бюджетът за миналата година и по т.нар. "преходни обекти". Но по обекти, които не фигурират в бюджета за 2022, не може да се работи. "Средства имаме, но не можем да правим разплащания", подчерта Фандъкова.

Росица Велкова: Ако останем на удължителния бюджет, дефицитът ще е под 6.4%

Росица Велкова: Ако останем на удължителния бюджет, дефицитът ще е под 6.4%

Към момента той е в сила до 10 юни и би могъл да бъде удължен с 2-3 месеца

Затова градоначалникът внася в Столичния общински съвет "много конкретен" списък с въпросните "преходни обекти". "Обект по обект, със съответните разчета и с пълна готовност за изпълнение."

А въпросните обекти са основно инфраструктурни - булеварди като "Филип Кутев", "Рожен", "Ломско шосе", също така и квартални улици, тротоари, а и не на последно място продължението на метрото след станция "Хаджи Димитър", както и редица други.

"За мое съжаление нямат мнозинство колегите от ГЕРБ в парламента, за да имам уверение, че ще има бюджет. Обсъждането и гласуването на бюджет зависи от всички парламентарни групи. И аз се обръщам към всички и се надявам наистина да се разгледа бюджетът. Всички уверяват, че има такова желание", отговори на въпрос на News.bg Фандъкова дали, въпреки първоначалното уверение на Борисов, че без редовен кабинет няма да бъде гласуван бюджет, а след това последвалия катарзис в позицията, ГЕРБ като партия са категорични, че ще подкрепят редовна фискална рамка.

Не е ясно и кой ще бъде кандидатът за кмет на ГЕРБ, който да наследи Фандъкова, която обяви, че това ще е последният й мандат начело на столичния град. "Нямаме нито обсъждане, нито решение кой ще бъде кандидат за кмет. Дотогава има време. Лично моето желание, знаете, моето собствено намерение - в рамките на тези 5-6 месеца в екип, в общинския съвет, заедно с районните кметове, всички, които ще се явяват на местните избори, да покажат, че се интересуват от София, че искат София да се развива. Всеки има начин да демонстрира това, за да могат наесен да демонстрират реални резултати, а не само намерения", уклончива бе Йорданка Фандъкова.

Фандъкова не се притеснява от проверката на Европейската прокуратура

Фандъкова не се притеснява от проверката на Европейската прокуратура

От няколко месеца тече проверка от различни служби. по отношение на ремонта жълтите павета