Aко не бъде приет проектът на Закон за държавния бюджет за 2023 г., би следвало да бъде удължен с още някакъв приемлив срок удължителният закон за бюджета, за да може да продължи държавата да функционира. Toва каза финансовият министър Росица Велкова пред журналисти в парламента.

Към момента удължителният закон е валиден до 10 юни, а след това би могъл да бъде удължен с 2-3 месеца, или до приемането на Закон за държавния бюджет за 2023 г. Ако държавата остане на удължителен закон, дефицитът би бил под 6.4%, защото в проекта за Бюджет 2023 на служебното правителство са включени увеличение на учителските заплати до 125% от средната работна заплата и 10% повишаване на разходите за персонал за всички структури, които не са получили увеличение през 2022 г. Така че, дефицитът ще бъде малко под 6%, уточни финансовият министър.

На въпрос къде са средствата от Плана за възстановяване, Велкова коментира, че когато бил внесен законът за бюджет за 2022 г., ПВУ в закона на касова основа бил разчетен с приход, равен на разхода. След това поради забавянето, което имало при представяне на ПВУ, и поради проведени разговори в Брюксел, се договорило първото плащане да бъде в размер на 2 млрд. и 700 хил. лв. Средствата от ПВУ не са отишли за намаляване на дефицита или за разходи, които са свързани с европейските средства, увери финансовият министър.

Росен Христов: ПВУ и 18 млрд. лв. са в ръцете на депутатите

Росен Христов: ПВУ и 18 млрд. лв. са в ръцете на депутатите

Върви ускорено предоговаряне на ПВУ

Част от средствата, получени по ПВУ, са послужили за увеличение на финансова основа. Така е балансиран бюджетът на касова основа. По отношение на фискалния резерв, Велкова го сравни с банка, в която има чужди средства - на Столична община, на Сребърния фонд, европейски средства. За да не се налага обаче държавата да тегли дълг, а да стоят чуждите средства и да не бъдат потребни, държавата оперира с тях и извършва разходи по държавния бюджет. "Народните представители условно ни казаха, че трябва да буферираме и да поддържаме европейските средства и средствата от Сребърния фонд. В тази връзка гледаме фискалният резерв да не падне под размера на необходимите средства, когато се осигурява финансирането на лимитите", каза Велкова.

Малко над 10 милиарда лева е фискалният резерв

Малко над 10 милиарда лева е фискалният резерв

Финансовият министър представи в НС актуални данни за бюджета и резерва