Премиерът Бойко Борисов разговаря със старозагорския митрополит Киприан.

Премиерът Борисов и Негово Високопреосвещенство Кирпиан уточниха как да бъде предаден Благодатният огън от Йерусалим на представител на македонската църква. За първи път Република Северна Македония получи благодатния огън от България миналата година.

Водещ делегацията за Великденския благодатен огън тази година ще бъде старозагорският владика Киприан. По молба на македонската страна в правителствения самолет с българската делегация ще пътува македонски епископ.

За проф. Овчаров решението на Светия синод е единственото възможно

За проф. Овчаров решението на Светия синод е единственото възможно

В Македония трябва да се действа много внимателно

Двамата говориха и за статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ), съобщиха от Министерския съвет.

Припомняме, старозагорският митрополит Киприан е ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ). Комисията беше създадена в края на 2017 г. след искане на МПЦ Българската православна църква да съдейства за уреждане на статута й.

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Историкът не е насяно какво означава съвместно честване на цар Самуил

На срещата митрополит Киприан запозна премиера Борисов със състоянието на храмовете в Старозагорската епархия и по-конкретно - с храм-паметник "Рождество Христово" към Шипченския манастир.

"Правителството винаги е подкрепяло Българската православна църква и ще продължи да го прави", каза Борисов.

От своя страна старозагорският митрополит Киприян поздрави Борисов за църковно-дипломатическите отношения между правителството на България и Българската православна църква.