От Министерството на външните работи (МВнР) излязоха с позиция по повод поругаването на паметната плоча на връх Каймакчалан, извършено от македонския журналист Миленко Неделковски и негови другари. 

От ведомството отбелязват, че българската държава години наред е полагала усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове.

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан
Обновена

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан

Росен Петров зове Външно да привика македонския посланик у нас

"Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви", изтъкват от МВнР.

Уточнява се още, че от години македонските власти поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове.
"Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите", натъртват от българското външно ведомство.

Няма да подкрепим Македония за ЕС и НАТО, категоричен Каракачанов

Няма да подкрепим Македония за ЕС и НАТО, категоричен Каракачанов

Ако няма ответна реакция към Миленко Неделковски

От МВнР призовават македонските власти ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които "за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство".