Македонският президент Георге Иванов заяви в интервю за местни медии, че някои от чуждестранните посланици в страната си превишават правата, предаде МИА.

По думите му, той не иска конфликти със съответните държави, но припомни, че в новогодишното си обръщение им е препоръчал да бъдат по-внимателни в изявите си.  Посланиците, каза той, идват и си отиват, но нашите проблеми остават. Да се намесват във вътрешни дела може да е било възможно в други времена, но днес е неприемливо. 

По отношение на напрегнатата ситуация в момента в страната и продължаващите дни наред протести, държавният глава е категоричен, че това е организирано. Някой, убеден е Иванов, не желае страната да тръгне по правилния път. Той е бил информиран от чужди разузнавания за заплахи и предупреди, че е лесно да се намерят провокатори, които да рушат, но е трудно да се контролират. Конкретни имена не споменава, но уточнява, че те са му известни. 

Държавният глава осъди вандалските акции срещу един от офисите си, като припомни, че той е давал финансова помощ на много хора. Според него, в 21-и век трябва да се "воюва" с идеи и визии. 

За предстоящия вот той заяви, че трябва да бъде гарантирано провеждането на честни избори и призова всички партии в страната да работят заедно. За различните етноси в Македония пък заяви, че "нямаме друг избор, освен да живеем заедно".