Пред делегатите на Националната конференция на младежката организация на ДПС поздравленията на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган бяха поднесени от Юнал Лютфи, който си спомни годините на началото.

„България се тресеше от борбата между комунизъм и антикомунизъм. Тогава г-н Доган каза: колеги, трябва да основем младежка организация, която не само да бъде резерв и да попълва редиците на ДПС, а ще дойде ден, когато младежкото ДПС ще бъде достатъчно подготвено. Той знаеше, че вие не само ще ни попълвате с идеи, но вие ще станете автономна организация. Този ден дойде, уважаеми колеги”, премина от спомена към настоящето Юнал Лютфи.

С гордост той посочи, че ДПС има над 5000 млади хора в администрацията от общинско, областно и държавно ниво.

Лютфи отново припомни думи на почетния председател: „Той казваше: Бъдете настоятелни, искайте, развивайте се, ако някой ви изгони през вратата, вие влезте.”

Ето малките соколчета, които се родихте след 91 г., сега сте на 25 и мощно се реете в небесата на Република България. С което, повярвайте ми, много съм развълнуван, призна Юнал Лютфи, спомняйки си, че при учредяването на партията Ахмед Доган е бил на 35 години, а той самият на 45 години.

България и светът са изправени пред нови предизвикателства, предупреди още той, но изрази увереност в подготвеността на младежката организация на ДПС.

Ние сме най-подготвената младежка организация в България и Европа, обяви МДПС

Ние сме най-подготвената младежка организация в България и Европа, обяви МДПС

Лабораторията за бъдещето

Пробивайте, намирайте места, настоявайте пред новото ръководство, което ще изберем на 24 април на 9-та национална конференция, вие трябва да пробивате и да намирате места в ДПС. Сред вас има хора, които мислят по-добре и от мен, и от много хора, които навремето сме основали в ДПС. Вярвайте в себе си колеги. Търсете вашето място, призова Юнал Лютфи.

Нищо няма да ви се поднесе – ей тъй”, опря се отново на думи на Сокола Лютфи.

Той констатира, че Европа се е провалила в интеграцията на малцинствата. „Ние от ДПС обаче знаем, че интеграция и толерантност не са кухи думи изпразнени от съдържание. Мултикултурализмът е бъдещето на света. Всички трябва да живеем заедно”, завърши Лютфи.

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ също излезе пред делегатите на конгреса със спомени.
Той заяви, че пред очите му застават три числа 7, 18 и 25.

„За първите седем, всички знаем, първите седем сме ги минали. Пълнолетието го имаме – 1988 година учредителната конференция”, обясни Карадайъ и посочи, че последното число пред очите му откроява 25-те години от първите младежки организации от младежките структури на ДПС.

Всяко число дава различни признаци на оформеност, на зрялост. Наистина ние извървяхме този път, подчертава Карадайъ.

Пред делегатите той сподели как е бил представен първия път като председател на младежката организация – „представителят на турската либерална партия в България”.
Мустафа Карадайъ допълни и как е бил представен на последното заседание - като „председателят на най-голямата младежка либерална организация в Европа”.

Този път го извървяхме. Днес ни има не само в национален, но и в европейски план. Младежката ни организация днес е в ръководството на ДПС. Днес МДПС е в ръководството на АЛДЕ – на европейската либерална партия в лицето на нашия председател”, заяви още той и допълни: „Ако настоящето изглежда по този начин – настоящето е във вашите ръце, не само бъдещето.”

Мустафа Карадайъ призова младите си съпартийци да внимават как ще си „постелем онова бъдеще, което зависи от нас”.

По думите му, ако марката ДПС е силна, има и един синоним, който върви с марката ДПС. „Този синоним е Заедността, дефинирана от д-р по философия – д-р Ахмед Доган.”

Заедността е по-широка форма на толерантността, посочи Карадайъ и обясни, че днес повече от всякога имаме нужда различията и мултикултурализмът да съжителстват на принципа на заедността така, както ние либералите ги разбираме.

В тази зала днес присъстваме само младежи и призивът ми е всеки един от нас да инвестира в себе си, да инвестираме в нас си, в младежкото ДПС, в ДПС, в развитието на страната ни”, завърши съпредседателят.