България е изнесла стоки и продукти за близо 18 млрд. евро през първите осем месеца на 2018 г., коментира зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании", организиран от Българската-търговско промишлена палата и сдружение Национална бизнес мрежа, с участието на Мария Габриел.

"Няма по-лесен и достъпен инструмент за подкрепа на българския експорт от дигитализирането на малките и средни предприятия и увеличаване на дела на електронната търговия", обясни Манолев. По думите му това може би не е толкова централна тема, колкото внедряването на иновации и модернизация на производството, но в никакъв случай не трябва да бъде подценявана.

Затова и Министерството на икономиката се стреми активно да си партнира с бизнеса и с глобалните лидери в сферата на информационните и комуникационни технологии. Манолев се аргументира с пример пример за съвместните обучения организирани с Google в рамките, на които са обучени над 26 000 души в областта на цифровите умения. "Стартираме обучителна програма и с ebay, която ще е насочена към малките и средни предприятия, и стартъпите в България", добави зам,-минисърът.

Износът на стоки за трети страни намалява с близо 23%, отчете НСИ

Износът на стоки за трети страни намалява с близо 23%, отчете НСИ

Данните са за периода януари-август 2018 г.

Според представената от Манолев статистика, за последните 10 г., чрез ОП "Конкурентоспособност" и ОП "Иновации и конкурентоспособност" са инвестирани над 1 млрд. евро в подкрепа на малките и средни предприятия.

"Голяма част от тези средства са били именно за внедряване на иновации и технологични решения", коментира зам.-министърът и допълни, че добавената стойност от сектора, обхващащ от компоненти до софтуерни продукти, възлиза на над 1.4 млрд. евро и нараства с 22% през 2016 г.

Според Евростат, около 65 хил. души работят ĸaтo cпeциaлиcти в него, а всяка година над 4 хил. студенти се дипломират в такива специалности в българските висши учебни заведения.

ИТ индустрията връща обратно избягалите българи

ИТ индустрията връща обратно избягалите българи

По данни на БАСКОМ 57% от тях биха работили в ИТ индустрията в България