Около месец и половина преди парламентарните избори електоралната картина в страната е динамична. Това показва проучване на "Афис", проведено в периода 12-17 февруари сред 1000 пълнолетни българи.

От агенцията отчитат, че нито един от политическите лидери и най-разпознаваеми лица не успява да генерира повече доверие, отколкото недоверие сред българите. Въпреки новите формации на терена, които по всяка вероятност биха прескочили 4-процентния праг, и наличието на твърди ядра при старите партии общественото настроение е умерено песимистично, отбелязват от "Афис".

Проучването показва, че с най-голямо доверие сред сънародниците ни се ползва лидерът на "Изправи се.бг" Мая Манолова. С 26,2% тя изпреварва премиера Бойко Борисов (25,5%), който се нарежда на второ място по този показател. Третото място пък се заема от Слави Трифонов с 24%.

Извън челната тройка остават съответно Корнелия Нинова (23%), Красимир Каракачанов (16%), Христо Иванов (13,1%), Мустафа Карадайъ (11,4%), Веселин Марешки (11,2%), Валери Симеонов (6,8%) и Волен Сидеров (5,3%).

Снимка 520013

Източник: АФИС

По отношение на доверието на българите в ключови за страната ни институции и власти от "Афис" посочват, че единствената институция, към която в момента доверието надвишава недоверието е Европейският съюз с 47% подкрепа срещу 36% скептицизъм.

Относно доверието към институцията на президента към момента тя е на нулева кота, с лек превес на недоверието (42% заявяват, че му имат доверие, докато 43% - че му нямат). Докато ЕС обаче запазва относително стабилно степента на доверие (между 45 и 50% за последните няколко години), то президентът търпи значима загуба, особено от средата на 2020 г. насам (преди този период президентът се е ползвал от доверието на повече от 50% от пълнолетните българи, като до началото на миналата година този дял е достигал близо 60%). Според агенцията причината за тази динамика в доверието към "Дондуков" 2 е изостреният конфликт между Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

АФИС: 4 сигурни партии, 3 на ръба за следващия парламент

АФИС: 4 сигурни партии, 3 на ръба за следващия парламент

Много избиратели обаче ще останат непредставени в следващото НС

Медиите и органите на местната власт изглеждат малко по-близки до хората. Спрямо тях доверието е съответно 34% за медиите и 37% за местната власт.

По отношение на държавните власти от "Афис" посочват, че за периода на последния кабинет на Бойко Борисов законодателната и изпълнителната власт се ползват с доверието на по-малко от 1/4 от пълнолетното население. Въпреки по-високите дялове (около 30%) в началото на своя мандат през последните 2 години правителството се радва на оскъдно доверие.

Народното събрание пък през последните години традиционно функционира в режим на ниско обществено доверие, като в момента то е в порядъка на 21,7%.